Úszás közben is használható digitális audiolejátszó

Tóth Kristóf, 2003. július 11. 00:07
[smallimage 1 left] Egy az Egyesült Királyságbeli Brunel Egyetemen nemrégiben megrendezett kiállításon számos érdekes high-tech újdonságot tekinthettek meg a látogatók, így például jelen volt a rendezvényen egy akár úszás közben, a víz alatt is használható hordozható digitális audiolejátszó berendezés, valamint egy a gyermekek egészséges életmódját támogatni hivatott szoftver.
A kiállított újdonságok egytől egyig a Brunel Egyetem végzős hallgatóinak a fejlesztései, némelyikük valós gyakorlati problémák kezelésére hivatott, némelyikük pedig nem több egy kiadós technológiai érdekességnél.

Valós probléma kezelésére hivatott például az a szoftver, melyet az egyetem Információs Rendszerek és Számítástechnika részlegének hallgatói fejlesztettek, és amely program a készítők szerint a gyermekek körében egyre komolyabb gondot jelentő túlsúlyosság visszaszorítását szolgálja. A különleges szoftver segítségével könnyen fel lehet mérni a gyermekek jó, vagy adott esetben rossz étkezési, illetve sportolási szokásait, valamint említésre méltó, hogy az egészséges életmódot folytató gyermekeket játékokkal jutalmazza a program. Az persze már más kérdés, hogy utóbbi játékprogramok a PC-k elé szegezhetik a fiatalokat, akik ekkor biztosan nem az egészséges életmód oltárán áldoznak.

Ennél talán sokkal érdekesebb Sam James végzős hallgató találmánya, az úszás közben is használható digitális audiolejátszó eszköz. Sokat jártam a helyi uszodába, és idővel ráébredtem arra, hogy az úszás önmagában milyen unalmas - mondta James, majd hozzátette, hogy ekkor villant be az agyába, hogy mi lenne, ha elkészítené a világ első víz alatt is működőképes digitális zenelejátszó készülékét. A fiatalember egy lényegében teljesen hétköznapinak nevezhető úszószemüvegbe integrálta parányi audiolejátszóját, mely a víz alatt állítólag sokkal jobb hangminőséget produkál, mint hagyományos társai szárazon, ugyanis a víz kiszűri a nem kívánatos külső zajokat. Az úszás unalmasságának elűzésére hivatott érdekes szerkezet a kiállítás egyik fő szponzorának, az AOL-nek is elnyerte a tetszését, ugyanis a nagyvállalat ezer dolláros pénzdíjjal, valamint egy különdíjjal jutalmazta James-t. Az úszás közben is használható digitális audiolejátszóban egyébként állítólag egy másik cég is nagy fantáziát lát, és elképzelhető, hogy a fiatalember találmányával hamarosan a kereskedelmi forgalomban is találkozhatunk majd.