Új Intel Xeon DP lapka 2 CPU-s munkaállomásokhoz

Széll Zoltán, 2003. július 16. 12:20
Az Intel új Intel Xeon DP processzort jelentett be a 2 CPU-s munkaállomásokhoz és szerverekhez. Az új Xeon lapka érdekessége, hogy elődjeinél kétszer nagyobb integrált L2 gyorsító-tárat tartalmaz, és magába foglalja a Hyper-Threading (HT = többszálú) technológiát. Az új Intel Xeon lapka teljesítménye 15 százalékkal haladja meg az előző legnagyobb teljesítményű Intel Xeon DP lapkáét.
A CPU lapkára integrált nagyobb gyorsító-tár növeli a processzor sebességét. A processzorlapkára integrált gyorsító-tárban tárolt adatokhoz a CPU mag sokkal gyorsabban fér hozzá, mint a rendszer-memóriában és a merevlemezen elraktározottakhoz. Ez csökkenti a processzor állásidejét és növeli a teljesítményét.

Az új Intel Xeon DP lapka 3,06 GHz-es órajellel működik, 1 MB L3 gyorsító-tárat és 533 MHz-es rendszerbuszt tartalmaz. A processzort általános célú szerverekhez, nagy teljesítményű számítógépekhez (fürt), munkaállomásokhoz (digitális-tartalom készítés), valamint gépész- és villamos-tervezés, pénzügyi elemzés és 3D modellezés alkalmazásokhoz fejlesztették. Az új processzor kiegészíti a júniusban bejelentett Intel Xeon MP lapkákat.

Az ipari elemzők szerint a szerver-piacra szállított rendszerek több mint 85 százaléka Intel architektúrán alapul. Az Intel Xeon processzor sorozatok főszerepet játszottak ebben a nagy sikerben. Az új Intel Xeon processzor eleget tesz a vállalati számítástechnika növekvő igényeinek: nagy sávszélesség és nagy teljesítmény. A vállalati szerverek legfontosabb jellemzői a nagy belső- és külső sávszélesség (busz, Gigabit Ethernet), nagy kapacitású tárolók (RAID), többszörözött komponensek, szerver operációs rendszerek, és több-felhasználós alkalmazások.

Az 1 MB integrált L3 gyorsító-tárral kombinált 3,06 GHz-es Intel Xeon processzor kompatibilis a már használatban lévő Intel E7501 (szerverekhez), vagy az Intel E7505 (munkaállomásokhoz) lapkakészletekkel, az Intel PRO Gigabit Ethernet hálózat határfelülettel és az Intel szerver RAID vezérlőkkel. Az 1 MB integrált L3 gyorsító-tárat magába foglaló 3,06 GHz-es Intel Xeon lapka ára 1000 darabos mennyiségben 690 dollár.