P2P cache: kockázatos megoldás?

Tóth Kristóf, 2003. július 21. 06:06
[smallimage 1 left] Az internetszolgáltatók számára jelentős pluszköltséget jelentenek az online fájlcserélők, akik gyakran napokon keresztül 100 százalékban kihasználják a biztosított sávszélességet. Könnyen magára vonhatja azonban a kiadók haragját a túlterhelés enyhítését célzó, új rendszer.
Az online fájlcsere, amely az egyik oldalról jelentős növekedést hozott, és hoz a szélessávú hozzáférést kínáló internetszolgáltatók számára, egyben komoly fejfájást is okoz a költségeket csökkenteni vágyó társaságoknak. Egy svéd társaság azonban olyan megoldást fejlesztett ki, amely csökkentheti a hálózatok P2P forgalomból eredő megterhelését.

A svéd Joltid közleménye szerint ez idáig három jelentős európai internetszolgáltató licencelte a társaság PeerCache technológiáját, amely az online fájlcserélők által gerjesztett forgalomból eredő pluszköltségeket hivatott mérsékelni úgy, hogy a gyakran letöltött fájlokat eltárolja egy gyorsítótárban.

A PeerCache a KaZaA és iMesh által használt FastTrack P2P hálózati technológiához kapcsolódik, amely a Joltid szerint a hálózatok forgalmának akár 70 százalékát is kiteheti. A megoldás a szolgáltató rendszeréhez kapcsolódik, és ideiglenesen eltárolja a gyakran letöltött fájlokat, csökkentve ezzel az internetszolgáltató külső sávszélesség igényét.

Könnyen lehet azonban, hogy a lemezkiadók nem fogják tétlenül nézni a technológia bevezetését, és pert indítanak a megoldást alkalmazó internetszolgáltatók ellen. A rendszer ugyanis ideiglenesen a szolgáltató saját rendszerén tárolja el a gyakran letöltött fájlokat, amelyek között nagy számban lehetnek jogtalanul terjesztett zeneszámok, videók, szoftverek és egyéb szerzői jogok által védett tartalmak.

- A "cache-elés" szó használata nem jelenti automatikusan azt, hogy a szolgáltatás alkalmazói mentesülnek a felelősség alól - olvasható a Lemezkiadók Nemzetközi Szövetségének (IFPI) közleményében. "Egyelőre nem teljesen világos számunkra, hogy a Joltid, illetve a társaság partnerei mit csinálnak, ezért részletes vizsgálatnak vetjük alá a szolgáltatást, és az eredmény ismeretében dönteni fogunk az esetleges lépésekről" - áll a közelményben.

Niklas Zennstrom, a Joltid alapítója azonban úgy véli, az európai uniós törvények lehetővé teszik az internetszolgáltatók számára a letöltött tartalmak ideiglenes tárolását azok törvényességétől függetlenül. A megoldás ráadásul nem az illegális fájlcserét folytató felhasználókat segíti, hanem a szolgáltatók hálózatain csökkenti a forgalmat.