Jobb volt a vártnál az Ericsson második negyedéve

MTI Sajtóadatbank, 2003. július 21. 08:25
A vártnál sokkal kisebb veszteségről számolt be a svéd telekommunikációs társaság, az Ericsson. A javulást a költségcsökkentéssel magyarázták, és bejelentették, hogy - a kedvezőtlen piaci tendenciák ellenére - még az idén nyereségessé válhat a társaság.
Az Ericsson, amely a mobil-hálózatok gyártásában világelső, az április-júniusi időszakban 200 millió svéd korona (24,4 millió dollár) adózatlan veszteséget ért el; tavalyi eredménye 3,1 milliárd korona veszteség volt, az előrejelzések a most zárult negyedévre 2,0 milliárdos veszteséget becsültek.

A többi telekommunikációs céghez hasonlóan az Ericsson is megszenvedi a kereslet visszaesését - a mobilszolgáltatók közül ugyanis sokan kivárnak beruházásaikkal, hogy csökkentsék adósságaikat. Ám az Ericsson most úgy látja, eladásai a harmadik negyedévben is szinten maradnak, esetleg kismértékben maradnak el a második negyedév teljesítményétől, ami különösen abban az összefüggésben kedvező hír, hogy legnagyobb piaci versenytársuk, a Nokia kiábrándító előrejelzést adott.

Az Ericsson eladásai 28 százalékkal maradtak el a tavalyi értéktől: 27,6 milliárd koronát tettek ki - az előzetes konszenzus 27,3 milliárd korona volt. A cég rendelésállománya 20 százalékkal 28,3 milliárd koronára csökkent a tavalyi értékhez képest - ugyanakkor 7 százalékkal növekedett az első negyedévhez viszonyítva.

A társaságnak a második negyedévben sikerült 42 milliárd koronára csökkentenie működési költségeit, ami már megközelíti az év végére tervezett 38 milliárd koronás célt.

Az eredmények az Ericsson részvényének tőzsdei szereplésében is megmutatkoznak: a papír árfolyama már a stockholmi tőzsde nyitása előtt, az elektronikus kereskedésben 11 százalékkal emelkedett. Nyitás után a trend folytatódott, fél tízkor a növekedés már 14,71 százalék, az árfolyam 11,70 korona volt.