Bulgária - török konzorciumé lesz a BTK 65 százaléka?

MTI Sajtóadatbank, 2003. július 21. 09:37
Egy még lezáratlan bírósági eljárás ellenére Bulgária 215 millió euróért egy török konzorciumnak adta el a Bolgár Telefon Társaság, a BTK 65 százalékát. A Koc Holding és a Turk Telekom alkotta konzorciummal szombatra virradóra zárultak sikeresen a tárgyalások.
A bolgár privatizációs ügynökség szerint a konzorcium összesen 615 millió eurót akar befektetni a BTK-ba és a cég alaptőkéjét 50 millió euróval akarja megemelni. Az ügyletet bonyolítja, hogy a Viva Ventures nevű cég hasonló vételi tárgyalásokat zárt korábban Bulgáriával és egyelőre nincs bírósági döntés a cég panaszával kapcsolatban.

A Viva Ventures 210 millió euróért vehette volna meg a BTK-t és 700 millió eurós beruházást irányzott elő a távközlési cégbe. Az ügyletet a bolgár privatizációs ügynökség felügyelőtanácsának vétója akadályozta meg és a Viva Ventures ez ellen fellebbezett. A testület egyhangú döntésében utasította a privatizációs szervezet igazgató tanácsát: tekintse át a lehetőségét annak, hogy a második helyen jelölt török Koc Holding és a Turk Telecom konzorciumával folytassák a tárgyalásokat.

A felügyelő bizottság több eljárási hibára is hivatkozott döntése meghozatalakor, azonban a bolgár kormányfő, Szimeon Szakszkoburggotszki a döntésről nyilatkozva azt emelte ki, hogy a privatizáció révén túl sok munkahely szűnt volna meg. A miniszterelnök kijelentette továbbá: nem engedi, hogy politikai hatások érvényesüljenek a döntés meghozatalakor.

2000-ben a bolgár kormány nem volt hajlandó eladni a BTK-t a görög OTE és a holland KPN alkotta konzorciumnak, amely még 610 millió dollárt ajánlott 51 százalékos részesedésért és egy GSM mobilengedélyért. A most befolyó kisebb összeget a távközlési szektornak az elmúlt időszakban végbement jelentős leértékelődése magyarázza. A BTK a 8 millió lakosú Bulgária 35 százalékát látja el.