Mégsem lesznek 8 processzoros Dell szerverek

Kiss Ádám Zoltán, 2003. július 22. 00:13
Bár a Dell régebben egy ilyen rendszer mellett érvelt, mivel ez szerintük a legtöbb felhasználó igényét kielégíti, a vállalat most megszakítva Intel-el közös fejlesztését, elállt tervétől.
A Dell korábban arra ösztökélte az Intel-t, hogy fejlesszen ki egy olyan lapkakészletet, mely egyszerre képes kezelni nyolc Xeon processzort. Mára Niel Hand Dell termékmarketing-igazgató szerint a kisebb két- és négyprocesszoros rendszerek fejlődése miatt a közeljövőben nem reális a nyolcprocesszoros szerverek építése. Hand elmondta, hogy nem várt sebességgel nőtt a kisebb szerverek teljesítménye, így a Dell „nem tervezi nyolcprocesszoros Xeon-rendszerek piacra dobását".

Az elemzők szerint a Dell a kitűzött évi 60 milliárdos forgalom elérése érdekében kísérletezett olyan új megoldásokkal, melyek egy része nem volt jó ötlet, és megmutatja, meddig terjednek a vállalat erőforrásai. Mindez nem jelenti azt, hogy a Dell távozna a nagyobb teljesítményű szerverek piacáról, de a több szerverből összeállított nyolcprocesszoros szerverekből a vállalat 2003 első negyedévében mindössze 400 darabot adott el, ami eltörpül a 246 ezer darabos teljes forgalom mellett.