3G licencek Kínában már ebben az évben

Kollár Csaba, 2003. július 23. 12:04
A China Business Post legfrissebb riportja szerint a Kínai kormány már ebben az évben kiadja a 3G-re vonatkozó licenceket. A China Minzu Securities telekommunikációs elemzői szerint a kínaiak által "dédelgetett" TD-SCDMA szabvány (mely vélhetőleg 4-5 éven belül lesz iparképes) és a 3G egymáshoz adoptálható.
A TD-SCDMA szabványt a kínai Datang Mobile Communications Equipment Co és a Siemens AG közösen alkotta meg, többek között azért, hogy versenytársat teremtsenek a WCDMA és a CDMA2000 szabványok számára. Ha a 3G licenceket már ebben az évben útjára indítják, akkor nagy valószínűség szerint a kínai telekommunikációs piac 25%-át 2006-ban a TD-SCDMA teszi ki, ami óvatos becslések szerint is 1,1 milliárd Yuan kutatási/fejlesztési költséget jelent a Datang számára.

A riport arról is beszámol, hogy a TD-SCDMA terminál-eszközöket nem fejlesztik ki 2004 második fele előtt és a tesztplatfort is csak ekkor, vagy ennél az időpontnál később várható. A szűkszavú kínai közleményből nem derül ki, hogy a mobilszolgáltatók melyik 3G szabvány mellett szeretnék magukat elkötelezni, a China Mobile azonban feltehetőleg WCDMA-t választja majd, hogy jelenlegi GSM hálózatait fejlessze, miközben versenytársa, a China Unicom CDMA1X-alapú hálózatánál a CDMA2000 mellett döntenek.

Elemzők rámutatnak arra, hogy Kínában, a világ legnagyobb mobilkommunikációs piacán több mint 200 millió előfizető van. Az Analysts Merrill Lynch szerint öt éven belül a lakosság egyharmada (350 millió ember) rendelkezik majd mobiltelefonnal. A kínai fogyasztó döntése pedig döntő hatással lehet bármelyik mobilkommunikációs hálózat fejlődésére, vagy éppen hanyatlására.