Az SBC bepereli a lemezkiadókat

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 2. 10:01
Az amerikai kommunikációs szolgáltató SBC Communications csütörtökön bejelentette, hogy pert indít az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) ellen, mivel az állítása szerint visszaél egy közelmúltban elfogadott szerzői jogokat védő törvénnyel.
Amióta a Verizon Communications-t az amerikai bíróság két nagyszabású illegális fájlcserét folytató felhasználó személyes adatainak kiadására kötelezte, a RIAA ezrével küldi a hasonló idézéseket az internetszolgáltatóknak. Az SBC Communications úgy véli, a szövetség túlzásokba esett, és számos esetben alaptalanul követeli a személyes információk kiadását.

A pert az SBC egyik leányvállalata, az internetszolgáltató Pacific Bell Internet Services indította a San Francisco-i bíróságon. A Pacific Bell szerint a RIAA megfelelő bizonyítékok nélkül, gyakorlatilag alaptalanul kötelezi a szolgáltatókat az állítólagosan jogtalan online zenefájl cserét folytató felhasználók titkos adatait, ami sérti az internetezők személyiségi jogait.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége az elmúlt hetekben több ezer ilyen idézést küldött az amerikai internetszolgáltatóknak. A RIAA szerint az 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DCMA) törvény kötelezi a szolgáltatókat az együttműködésre, és a Verizon ügyét vezető washingtoni bíróság a közelmúltban alátámasztotta ezt az álláspontot. Az SBC szóvivője szerint ez azonban arra késztette a RIAA-t, hogy erősen megkérdőjelezhető adatbeidézések százait küldje el az internetszolgáltatóknak.

A Pacific Bell ezidáig 207 ilyen idézést kapott a lemezkiadóktól, de a társaságot a Verizon ügye óta olyan cégek is hasonló követelésekkel zaklatják, mint például a szexoldalt működtető Titan Media tartalomszolgáltató, amely 59 előfizetőjének adataihoz akar hozzáférni. A társaság emellett több, mint 16 ezer figyelmeztetést kapott a független, szerzői jogok védelmével foglalkozó MediaForce-tól.

"A mostani per célja, hogy megvédjük felhasználóink személyiségi jogait" - mondta Larry Meyer, az SBC szóvivője hozzátéve, hogy számos társaság és szervezet a DCMA-ra hivatkozva, jogtalanul akar információt szerezni.