Tiltja a GBA játékok importját a Nintendo

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 4. 11:09
A japán Nintendo szigorúan ellenőrzi a Game Boy Advance játékszoftverek európai megjelenését, mivel a közelmúltban egyes forgalmazók jóval a hivatalos kiadás előtt, az amerikai piacra szánt változatokat dobtak piacra az öreg kontinensen.
A Nintendo európai részlege perrel fenyegeti azon forgalmazókat, amelyek az amerikai piacra szánt GameBoy Advance játékszoftvereket hoznak forgalomba Európában. A társaság elsősorban az Advance Wars 2 idő előtti európai megjelenésétől tart.

A közelmúltban egyes európai forgalmazók amerikai importból származó Pokemon Ruby, és Pokemon Sapphire játékokat kezdtek árusítani jóval a hivatalos megjelenési időpont előtt. A Nintendo szerint a Pokemon több mint félmilliós első napi eladási mutatói is alátámasztják, hogy a társaság megközelítése sikeres. "A Pokemon első napi eladásai bizonyítják, hogy megéri kézben tartani a kiadási stratégiát" - mondta Andy Williams, a Nintendo brit részlegének vezetője az MCV kereskedelmi magazinnak.

A Nintendo most arra figyelmezteti az európai forgalmazókat, hogy nem adják ki az Advance Wars 2 játékot idő előtt, amerikai import felhasználásával. A játék az Egyesült Államokban június végén jelent meg, Európában azonban csak ősztől lesz kapható.

"Amennyiben a játékimportot nem ellenőrizzük szigorúan, a helyzet kikerülhet irányításunk alól" - mondta Williams. "Amellett, hogy az idő előtti kiadás letöri a játékosok megjelenés előtti izgalmát, hátrányos helyzetbe hozza azokat a kereskedőket, akik tartják magukat a szabályokhoz" - tette hozzá a vezető.

A GameBoy Advance-t közvetlenebbül érintik az import problémái, mint a többi játékkonzolt, mivel a hardver semmilyen régióvédelemmel nem rendelkezik.