A világ legkisebb MP3 lejátszója

Széll Zoltán, 2003. augusztus 4. 16:15
Egy dél-koreai vállalat bejelentette a világ egyik legkisebb és legkönnyebb MP3 lejátszóját. A kör alakú EMP-Z eszköz 44 mm átmérőjű és 10 mm vastag, súlya nem éri el a 30 grammot sem.
Az EMP-Z MP3 lejátszót két dél-koreai vállalat – EraTech és Station Z – közösen fejlesztette. A Station Z mérnökei fejlesztették a nyomtatott áramköri lapot, míg az EraTech mérnökei a lejátszó többi részét. Az utóbbi egyben az EMP-Z gyártója is.

Az EMP-Z két változatban kapható. Az egyik 128 MB memóriát tartalmaz, amely 30-40 átlagos MP3 állomány tárolását teszi lehetővé. A másik változat kétszer nagyobb – 256 MB – memóriát tartalmaz. Az eszköz a kis méret miatt külső memória kártya csatlakozót nem tartalmaz, ugyanakkor a memória mérete fix, nem bővíthető. Az EMP-Z egy fejhallgató dugaszolóaljzatot tartalmaz, melyen keresztül USB jeleket küld egy adapterhez, mely lehetővé teszi az USB csatlakozás megvalósítását. Az EMP-Z minden olyan PC-vel kompatibilis, amelyen Windows 98 vagy újabb, illetve Mac OS v.9 vagy magasabb számú operációs rendszer fut. A lejátszó újratölthető LiIon telepet használ, amely 8 óra időtartamú üzemidőt biztosít. Az eszközök augusztus második felében kerülnek az üzletekbe. A 128 MB-os modell ára 120 dollár körül lesz.