Jegyek mobilon az Edinburgh Festival-ra!

Kollár Csaba, 2003. augusztus 4. 19:29
A Nokia és az Orange közös fejlesztésének köszönhetően Anglia egyes városaiban a fogyasztók újfajta mobilszolgáltatásokkal találkozhatnak.
A Mobiqa skóciai elindításával ugyanis olyan jegyeket bocsátottak ki a mobiltelefonnal rendelkezők számára, amivel a hagyományos Edinburgh Festival And Fringe eseménysorozatán vehetnek részt. Az új jegyrendszert úgy dolgozták ki, hogy csökkentsék a már megszokott hosszú sorokat a központi jegyirodák előtt, lehetővé téve, hogy az eseményekhez kapcsolódó jegyeket mobiltelefonon – SMS-en – keresztül rendeljék és kapják meg a leendő vendégek. Amikor aztán megérkeznek az események színhelyére a látogatók, akkor a mobiltelefon kijelzőjén megjelenő vonalkódot a rendezők leolvassák, illetve érvényesítik. A vonalkód azt is lehetővé teszi, hogy a telefonos jeggyel a központi számítógép információs szolgáltatásaihoz is hozzá lehessen férni.

A mobiljegyek másik nagy lehetősége az, hogy a rendszer 100%-ban kiszűri a csalókat és a hamis jegyet használókat. Edinburgh-ihoz hasonló rendszert már a glassgow-i Scottish Exhibition Centre-ben is bemutattak, ugyanakkor a Mobiqa kihangsúlyozza, hogy az Edinburgh-i rendezvény lesz a legnagyobb, ahol a rendszer alkalmazásra kerül.