Betelt a pohár: a Red Hat pereli az SCO-t

Kiss Ádám Zoltán, 2003. augusztus 4. 22:53
A Linux-gyártó Red Hat többek között azt kéri a bíróságtól, hogy az deklarálja: a Red Hat nem sértette meg az SCO Group szellemi tulajdonát. Mint ismeretes, az ellenségeskedést az SCO kezdte.
Az SCO minden előzmény nélkül néhány hónapja egyszer csak kijelentette, hogy a Linuxban használt megoldások egy jelentős része az ő szellemi tulajdona, és általában figyelmeztette erre a Linux-világot. A következő lépés több nagyvállalatnak szóló figyelmeztetés szétküldése volt, végül a cég megfenyegette az egyedi felhasználókat is. Mindeközben folyamatos informális üzenetváltás folyt több cég és az SCO között a sajtón keresztül.

A Red Hat mint kiemelt SCO-célpont most megunta mindezt, és a helyzet tisztrázását önmaga kezdeményezte. Matthew Szulik Red Hat vezérigazgató a sajtóbejelentésen elmondott tájékoztatójában igen pontosan összefoglalta a lényeget: "türelmesek voltunk, figyelmesek voltunk, de amikor a vásárlóink, és az egész nyílt-forráskódú közösség vált burkolt fenyegetés, és gyanúsítgatás céltáblájává, eljött a cselekvés ideje". Mivel az SCO idén beperelte az IBM-et, a két eljárás kimenetele együtt várhatóan tisztázza a helyzetet.