Focus tv-chip az Xbox játékkonzolokban

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 7. 12:32
A szoftveróriás Microsoft a napokban megkezdte a Focus Enhancements új, FS454-es típusjelű tv-kimeneti chipjeinek alkalmazását az Xbox játékkonzolokban. Az új chip lehetővé teszi a konzol előállítási árának csökkentését.
A Focus a napokban megkezdte az FS454-es chip nagymennyiségű szállítását a Microsoftnak, így az új megoldás a közeljövőben megjelenő játékkonzolokban már megtalálható lesz. A Microsoft elsődleges célja az új chippel az, hogy tovább tudja csökkenteni az Xbox játékkonzol előállítási költségeit, és így az eladott konzolokon lévő veszteséget.

Bár az eladott játékszoftverek részben visszahozzák a társaságnak azt a veszteséget, amelyet az Xbox előállítási költségnél is alacsonyabb áron való értékesítése eredményez, a Microsoft Xbox-divíziója az elmúlt hónapokban százmillió dolláros nagyságrendű veszteséget halmozott fel.

Az Xbox játékkonzol ára jelenleg 179 dollár, miközben a készülék legyártása ennél jóval többe kerül. Bár a tv-kimeneti chip nem számít a konzol legdrágább megoldásai közé, a Microsoft minden lehetséges területen le kíván faragni a költségekből. Az FS454 alacsony ára ellenére ráadásul egy igen színvonalas megoldás, amely a világ összes hagyományos és HDTV formátumát támogatja, ráadásul még kevesebbet is fogyaszt, mint a jelenleg alkalmazott chip.

A Focus FS454 a kiváló képminőség mellett Macrovision 7.1 DVD másolásvédelmi eljárással is rendelkezik, amely a konzol összes kimenetét védi. Bár a Microsoft és a Focus már 2001 májusában megkezdte a tárgyalásokat a chip Xboxban való alkalmazásáról, a komponens végül csak idén júliusban készült el.