Átszervezés az SAP-nál

forrás Prim Online, 2003. augusztus 7. 19:12
Az SAP átszervezte fejlesztési szervezeti egységeit. Az átszervezéssel az SAP-nak még nagyobb lehetősége lesz a nyílt, ágazatspecifikus üzleti megoldások hatékony fejlesztésére. Az új szervezeti felépítés lehetővé teszi, hogy a vállalat gyorsabban és hatékonyabban valósítsa meg az ebben az évben bejelentett SAP vállalati szolgáltatási architektúra (Enterprise Services Architecture) bevezetését.
Az SAP három üzleti megoldásokkal foglalkozó új csoportot (Business Solution Group, BSG) hozott létre, amelyekben ötvöződnek az ágazatspecifikus megoldásokért és az általános üzleti megoldásokért, pl. az ügyfélkapcsolat-kezelésért (CRM) és a szállításilánc-kezelésért (SCM) felelős jelenlegi fejlesztési szervezetek feladatai. Minden csoportban dolgoznak megoldáskezeléssel és alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó munkatársak. Tevékenységüket az SAP nemzetközi marketing és nemzetközi kommunikációs részlegei által nyújtott megosztott szolgáltatások segítik. A csoportok élén az igazgatótanács vagy a kibővített igazgatóság egy-egy tagja áll, akik teljes üzleti felelősséggel, illetve a bevétellel, a piaci részesedéssel és az ügyfél-elégedettséggel kapcsolatban önálló célokkal rendelkeznek. Az átszervezés révén az SAP fejlesztő szervezeteinek nagyobb lehetősége nyílik a gyorsaság és a hatékonyság növelésére. Az ügyfelek számára pedig azért kedvező az átalakítás, mert így az SAP teljes kínálatát egyetlen üzleti megoldásokra szakosodott képviseli, ezáltal csökken az egyes projektekben, az ügyfél és az SAP közötti kapcsolattartásban résztvevő különféle szervezetek száma, s így az SAP hatékonyabban képes kiszolgálni az ügyfelek folyamatosan változó és magas követelményeket támasztó igényeit.

Három üzleti divízió bejelentésére került sor: a gyáripari üzleti megoldások csoport (BSG Manufacturing Industries), melyhez a gyártó és elosztó ágazatokra szakosodott fejlesztési csoportok tartoznak, valamint a szállításilánc-kezelési és a termék életciklus-kezelési megoldásokért felelős csoportok. Henning Kagermann, az SAP vezérigazgatója irányítja a pénzügyi és közigazgatási üzleti megoldások divíziót (BSG Financial and Public Services). Ebbe a csoportba tartoznak a pénzügyi szolgáltatókkal, a biztosítási és közszolgálati ágazatokkal foglalkozó fejlesztési szervezetek, valamint az emberi erőforrás-kezelésért, a pénzügyi és vállalati erőforrás-tervezésért felelős fejlesztési csoportok.

Az üzleti megoldások divíziókat azzal a céllal hozták létre, hogy erősítsék az SAP fejlesztési csoportjai és az átszervezés által nem érintett nemzetközi területi szervezetek közötti együttműködést.

2003 februárjában létrehozták az SAP Shai Agassi, az SAP igazgatótanácsi tagja vezette Technológiai Platform (korábban Technológiai Fejlesztés) elnevezésű szervezetet. Az SAP a mai napon hírt adott az Alkalmazási Platform & Architektúra (AP&A) csoport létrehozásáról is, amelynek vezetésével Peter Zenckét, az SAP igazgatótanácsi tagját bízták meg. A jövőben ez a csoport kezeli majd az SAP vállalati szolgáltatási architektúrát, s így lehetővé válik, hogy az üzleti megoldás csoportok az ágazat- és megoldásspecifikus technikát gyorsan kifejleszthessék, konfigurálhassák és összeállíthassák. Az AP&A csoport újrafelhasználható alapvető üzleti elemek (pl. költség/nyereség központok), üzleti folyamat-modellek és felhasználói felület modellek, valamint többféle ágazatban használatos eszközök - pl. árazó eszközök - és termékszéria-elemek fejlesztésével foglalkozik. Az AP&A csoport továbbá segíti és racionalizálja az SAP valamennyi nemzetközi kutatási és fejlesztési tevékenységét, tovább javítva a piacra kerülési időt és az átlagos termékminőséget.

Az újonnan kialakított AP&A csoport a Technológiai Platform szervezettel együttműködve megteremti az SAP számára a célirányos fejlesztés hatékony és összehangolt platformját.