Siemens: mobil infokommunikáció, EDGE- és UMTS-technika

Kovács Attila, 2003. augusztus 11. 07:19
A Siemens cég három legújabb mobiltechnológiai eredményéről tájékoztatta szerkesztőségünket a magyarországi nemzeti vállalattól Gergely Csaba.
A Siemens IT-szolgáltató ágazata (SBS) mint fővállalkozó a hét legnagyobb törökországi városban és 4200 kilométernyi autópálya-szakaszon mobil infokommunikációs rendszert telepít a közúti rendőrség számára. Az SBS végzi három évig az üzemeltetést és a karbantartást. A rendszer a közlekedés biztonságának javítását célozza. A fő vezérlőközpontot jelenleg telepítik Ankarában, és 236 rendőrautót szerelnek fel GPRS adatátviteli rendszerrel, műholdas helymeghatározó rendszerrel (GPS) és mobil Tablet PC-vel, amelyek segítségével a rendőröknek állandó hozzáférést biztosítanak a gépjárművek és tulajdonosaik adataihoz. A beruházás értéke 7,5 millió USD.

Olaszország legnagyobb mobilszolgáltatója, a Telecom Italia Mobile (TIM) a Siemens Mobile-t bízta meg meglévő GSM/GPSR hálózatának továbbfejlesztésével: az EDGE-technika révén a TIM több mint 20 millió ügyfelének tud majd nagy sávszélességet igénylő multimédia-alkalmazásokat kínálni. Az EDGE 472 kbit/s sávszélességével már az UMTS teljesítménytartományhoz közelít, amihez nincs szükség 3G-licencre, és ami a meglévő hálózat komolyabb átalakítása nélkül, igen rövid idő alatt realizálható. A Siemens Mobile eddig négy helyen, az USA-ban, Malajziában és Latin-Amerikában „turbósított" mobiltelefon-hálózatokat az EDGE segítségével.

A Siemens Mobile 30 millió USD-os beruházással kibővíti éppen tíz éve alapított kínai vegyes vállalata, a Shanghai Siemens Mobile Communication (SSMC) gyártóbázisát, és ezzel kiterjeszti eddig németországi (Durach) UMTS gyártó kapacitásait. A Siemens és a NEC eddig hét UMTS-hálózathoz telepítette a technikát (beleértve mintegy húszezer bázisállomást), melyek révén kereken egymillió mobiltelefon-tulajdonos használja ki már az UMTS lehetőségeit.
Kína 234 millió mobilelőfizetővel a világ legnagyobb mobilpiaca, amelyen a 3G terén a Siemens Mobile vezető szerepre tör. Ennek érdekében az UMTS szabványokhoz tatozó a kínai 3G-szabványt, a TD-SCDMA-t is fejleszti ottani partnereivel együttműködésben. Az SSMC cég, amelynek évről-évre megduplázódó forgalma 2002-ben elérte az 1,2 milliárd eurót, nemcsak gyártóbázis (évente 14 millió mobilkészüléket gyártanak itt egyebek mellett), hanem fejlesztőközpont is: tíz év alatt 50 főről 2600-ra növekedett létszámából 350 főnyi fejlesztőgárda dolgozik a jövő telefontechnikáján.