Mindhárom nagy szabványt támogató DVD-író az LG-től

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 12. 09:45
A konkurens gyártókhoz hasonlóan a dél-koreai székhelyű LG Electronics is olyan új DVD-író meghajtót dobott piacra, mely elődeitől eltérően már nem csak egy, hanem több DVD formátummal is kompatibilis.
Az LG munkatársai a bejelentés kapcsán a vadonatúj termékről, mint a világ első olyan, kereskedelmi forgalomban kapható DVD-írójáról beszéltek, mely mind a három nagy DVD szabványt, tehát a DVD-RW-t, a DVD+RW-t, illetve a DVD-RAM-ot is támogatja.

A rendkívül dinamikusan fejlődő vállalat meglátása szerint 2005-ben már több DVD-író fog forgalomba kerülni, mint CD-író, egy évvel később pedig már megkérdőjelezhetetlen lesz a DVD-írók piaci dominanciája. Az LG szerint ebben nagy szerepe lesz az olyan meghajtóknak, mint a most debütált, hangzatos nevű Super Multi Write Plus Drive, mely végre az összes nagyobb DVD szabványt támogatja, vagyis véget vet a DVD-írók piacán immár hosszabb ideje tapasztalható zavarodottságnak.

A legtöbb gyártó manapság DVD-RW, vagy DVD+RW kompatibilis DVD-író meghajtókat, illetve mindkét említett szabvánnyal kompatibilis termékeket gyárt, a DVD-RAM formátumú lemezek írására pedig leginkább csak a Matsushita Electrical érdekeltségi körébe tartozó Panasonic eszközök képesek. Sokan úgy vélik, hogy adattárolásra ez utóbbi formátum felel meg leginkább, ugyanis esetében az adatok ugyanolyan véletlenszerű hozzáféréssel kerülnek a lemezre, mint a merevlemezek esetében. Ezzel szemben a DVD-RW és DVD+RW szabványú lemezek esetében szekvenciális adatrögzítésről beszélhetünk. Elmondható egyébként, hogy manapság a DVD-RW, illetve a DVD+RW formátumú termékek a legnépszerűbbek a piacon, ugyanis a jelenleg forgalomban lévő DVD lejátszóknak csak elhanyagolható része képes megbirkózni a DVD-RAM lemezek kezelésével.

Az LG által most piacra dobott Super Multi Write Plus Drive E-IDE/ATAPI interfésszel, valamint 2 MB-os puffer memóriával rendelkezik. Az újdonság a DVD-RAM lemezeket maximálisan háromszoros, a DVD-RW diszkeket kétszeres, a DVD-R lemezeket négyszeres, a DVD+RW diszkeket 2,4x-es, a DVD+R lemezeket pedig legfeljebb négyszeres sebességgel képes megírni.