Új tagokkal bővült a HyperTransport konzorcium

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 12. 09:28
Ezen a héten az IBM, a Texas Instruments, az EMC és további négy információs technológiai nagyvállalat csatlakozik a HyperTransport konzorciumhoz, ami azt vetíti előre, hogy ezzel a technológiával a jövőben számos új digitális eszköz esetében találkozhatunk majd.
Ismeretes, hogy a HyperTransport lényegében egy olyan protokoll, mely szilícium szinten alkalmazva 6,4-12,8 GB/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé egy-egy eszköz két chipje között. A technológia felhasználási köre rendkívül széles, hiszen segítségével például egy mikroprocesszor és egy alaplapi chipkészlet éppúgy összeköthető, mint egy útválasztó berendezés (router) két kommunikációs processzora. A HyperTransport eddigi felhasználására jó példa az Advanced Micro Devices közelmúltban bemutatkozott, x86-64 architektúrájú Opteron processzora, illetve a Microsoft-féle Xbox játékkonzolban fellelhető Nvidia chipset. Tudni lehet, hogy a konzorcium új tagjainak belépéskor jelképes, mindössze 5-20 ezer dolláros összeget kell fizetniük, ennek fejében pedig hozzájutnak a HyperTransporthoz köthető összes szellemi tulajdonhoz.

Bob Napaa, a HyperTransport konzorcium alelnöke és egyben az Alliance Semiconductor marketing részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy rendkívül örvendetes, hogy a konzorcium új tagokkal bővült, ugyanis ily módon biztosra vehető, hogy a jövőben számos új piaci szegmensben tűnnek majd fel HyperTransport kompatibilis megoldások. Elmondhatom, hogy mostantól lényegében az összes ipari szektorban képviselteti magát a HyperTransport technológia - nyilatkozta Napaa, majd hozzátette, hogy bár egyelőre a konzorcium egyik új tagja sem kívánta elárulni a technológiával kapcsolatos konkrét terveit, a közeljövőben nagyon sok olyan új termék tűnik majd fel a piacon, mely HyperTransport kompatibilis lesz.

Az igazsághoz tartozik, hogy a világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM nemrégiben már bejelentette, hogy újgenerációs, PowerPC 970 típusjelzésű mikroprocesszora HyperTransport támogatással rendelkezik. Ezen processzorral egyébként először a kereskedelmi forgalomban várhatóan augusztus második felében bemutatkozó Apple Computer G5 Power Mac számítógépek esetében találkozhatunk majd.