Szeptembertől beindul Irakban a mobilszolgáltatás

MTI Sajtóadatbank, 2003. augusztus 15. 11:01
A hírek szerint szeptember elejétől indul a mobilszolgáltatás Irakban. Az MCI WorldCom munkatársától származó információk szerint az amerikai távközlési cég már befejezte a tornyok és átjátszóállomások telepítését, és a GSM alapú rendszer már túl van a teszt üzemmódon is.
- A mobilhálózat már működik, de egyelőre csak az új közigazgatás emberei és a tesztelő cégek használhatják. - mondta az MCI bagdadi munkatársa az Irakban tartózkodó Peremiczky Attila újságírónak. - Terveink szerint szeptember elejétől mindenki számára hozzáférhető lesz Irakban a mobiltelefon. A szolgáltatás árával kapcsolatban a telekommunikációs cég képviselője elmondta: egyszeri belépési díjat kell csupán fizetni, havidíj és beszélgetési díj terheli a felhasználókat.

Információink szerint az iraki mobiltelefonokkal csak helyi hívások kezdeményezhetők majd, a külföldre irányuló beszélgetésekhez az Egyesült Államokban is használatos hívókártyát kell vásároljanak a felhasználók. A szolgáltatáshoz a sim kártya és a készülék együttes ára 200 dollár, a sim kártya ára 65 dollár lesz.

Irakban korábban nem működött GSM szolgáltatás. Észak-Irakban, a többségében kurdok lakta északi repülés-tilalmi övezetben ugyan használható volt mobiltelefon, de csupán a török GSM szolgáltatók hatóterületén. Bagdadban és más iraki nagyvárosokban jelenleg csupán műholdas kommunikáción alapuló telefonok használhatók, de a viszonylag magas - kb. 1 USD/ perc - költségek miatt a rendszer nem terjedt el.

Az iraki fővárosban tevékenykedő műholdas telefonnal rendelkező, mozgó telefonközpontok tulajdonosai számára a szeptemberben induló GSM szolgáltatás komoly veszteségeket okozhat, bár véleményük szerint a viszonylag magas árak miatt egyelőre csupán kevesen vásárolják majd az MCI készülékeit.