Illegális DVD másoló hálózatot buktattak le a filmstúdiók

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 16. 10:36
A Motion Picture Association (MPA) filmipari szövetség, és a malájziai kormány öt olyan weboldalt számot fel, amelyeken keresztül egy nagyszabású illegális DVD másoló és terjesztő hálózat működött.
A filmipari társaságok nemzetközi érdekvédelmi szervezete a maláj Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Minisztériummal közösen razziát tartott öt, illegális DVD terjesztéssel foglalkozó weboldal működtetőjénél. A rajtaütés során a rendőrség kilenc gyanúsítottat vett őrizetbe, közölte az MPA.

A gyanúsítottak állítólag egy olyan kalózhálózatot működtettek, amelyben e-mailen keresztül lehetett megrendelni a postai úton leszállított, hamisított DVD lemezeket. Az egyik weboldalon, amely a DVD Express2u nevet viselte, a legújabb DVD filmeket is meg lehetett rendelni 12 dollárnak megfelelő áron.

A napokban végrehajtott razzia során a penangi (Malájzia) rendőrség több mint 30 ezer jogtalanul lemásolt DVD lemezt foglalt le. Az elkobzott lemezek többségén a legújabb hollywoodi filmek voltak.

A mostani razzia az eddigi legnagyobb hamisított DVD lefoglalást eredményezte az MPA illegális terjesztés elleni küzdelmében, közölte Ken Jacobsen, az MPA kalózellenes részlegének igazgatója, és egyben a szövetség alelnöke.

"A hamisított termékek igen nagy mennyiségben jutnak be az Egyesült Államokba, Nyugat-Európába, illetve számos további országba" - mondta Jacobsen. "A DVD hamisítás egyre nagyobb problémát jelent számunkra, és keményen dolgozunk a kalózhálózatok felszámolásán" - tette hozzá a vezető, aki szerint a hamisított DVD filmek döntő többsége Malájziából, újabban pedig Oroszországból származik.

Az amerikai székhelyű MPA elsősorban a digitálisan rögzített videók kalózmásolatainak eredetét igyekszik felkutatni, és egy saját internetes keresőrendszerrel folyamatosan, illegális DVD terjesztő hálózatok után kutatva vizsgálja a weboldalakat.

A mostani akció során a DVDExpress2u.com mellett négy további oldalt, a D9dvd.com-ot, az Alldvd2u.com-ot, a Getvcd.com-ot, és az Allvcd.com-ot záratta be a szövetség.