Magyar Bálint a velencei Sulinet táborban

MTI Sajtóadatbank, 2003. augusztus 16. 19:38
Magyarország valamennyi iskoláját és oktatási intézményét bekapcsolják 2005-re a közeljövőben meghirdetésre kerülő "közháló pályázat" révén a Sulinet programba - mondta az oktatási miniszter csütörtökön Velencén.
Magyar Bálint az oktatási tárca által finanszírozott Sulinet táborba látogatott el, ahol megismerkedett az ott táborozó 12-18 éves fiatalok, 113 diák által készített digitális programokkal. Hangoztatta: a fiatalok ötletei használhatóak, továbbfejlesztésre, rendszerezésre alkalmasak. Magyar Bálint rámutatott: a Sulinet program nem nyerhetne értelmet, ha nem lenne mögötte "megfelelő mennyiségű és minőségű digitális tartalom". Hangoztatta: a digitális programok fejlesztésére nagy szükség van, mert "az a paradigmaváltás, szemléletváltás, amelyet a közoktatásban el kell érni, e nélkül a szellemi és fizikai infrastruktúra nélkül nem keresztülvihető". "Ha az elektronikus írásbeliség, a digitális kultúra nem kerül be az oktatás fő áramába, az informatika mindig az oktatási rendszer perifériáján mozgó, speciális szakképzés típusú dolog lesz" - mondta az oktatási miniszter. Hozzáfűzte: holott az informatika igazi feladata az lenne, "hogy a közoktatásban megvalósuló paradigmaváltás szellemi infrastruktúrájaként működjön, s képes legyen arról a perspektívátlan sínről leszedni az oktatást, amely az egyre bővülő lexikális ismeretek elsajátítására próbálja rákényszeríteni a diákokat."

A miniszter úgy vélte, inkább azoknak a képességeknek, kézségeknek elsajátítására kell megtanítani a diákokat az informatika eszközeivel, amelyek segítik a problémák felismerését, megalkotását, s megválaszolását. Mint mondta, a hagyományos iskola kész kérdésekre, kész problémákra, kész válaszokat kíván a diákoktól, pedig az életben azok érvényesülnek, akik fel tudják ismerni a problémákat, azokkal kapcsolatban kérdéseket tudnak feltenni, s válaszolni is tudnak rájuk.

Magyar Bálint a látottak alapján úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha a Sulinet és más különböző informatikai táborok száma növekedne, ha az ilyen jellegű táborozás "mozgalommá válna a diákok körében". Mint mondta, keresik a megoldást arra, hogy a táborokban megszületett szellemi termékeket később hogyan fejleszthetik akár maguk a diákok tovább, s hogyan lehetne azokat minél inkább hasznosítani az oktatás, a társadalom számára.