Alkatrészhiány okozhat fennakadást a DVD írók piacán

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 17. 21:25
Az optikai meghajtók tajvani gyártói megerősítették, hogy hiány alakult ki azon flexibilis nyomtatott áramköri lapokból (NYÁK), amelyek a DVD újraíró meghajtókhoz szükségesek.
A társaságok egyelőre azonban nem támasztották alá azokat a híreket, amelyek szerint a hajlékony NYÁK lapok hiánya a közeljövőben áremelkedést eredményezne a DVD újraíró meghajtók piacán. A flexibilis NYÁK-ok hiánya elsősorban a tajvani gyártókat érinti, mivel azonban jó néhány japán cég számára is tajvani partnerek szállítják a meghajtókat, a probléma számos társaságra kiterjed. Mindez az optikai író- és olvasófejek közelmúltbeli hiánya után ismét jelentősen hátráltathatja a piacot.

Szakértők szerint a mostani hiány elsősorban azért alakult ki, mert a gyártók már jó ideje nem tudnak kedvező árat kérni a hajlékony NYÁK lapokért, és ezért vonakodnak bővíteni gyártókapacitásukat. A DVD újraíró meghajtók eladásai a folyamatosan csökkenő áraknak köszönhetően azonban lendületesen növekednek. A helyzet leghamarabb várhatóan a harmadik negyedév végén oldódhat meg, mivel a gyártók addigra tudják kibővíteni kapacitásukat.

A hírek szerint a hajlékony NYÁK lapok hiánya a digitális kamerák, és asztali DVD lejátszók piacát is érinti, mivel a gyártók ezen készülékekben is alkalmaznak ilyen megoldásokat. A tajvani gyártók 2002 második felétől váltak a hajlékony NYÁK-ok egyik legfontosabb szállítóivá. A legnagyobb tajvani hajlékony NYÁK gyártó jelenleg a Kaohsiung-i székhelyű Mektec, amelyet a tajpeji Career Technology követ.