Digitális Település Program

Kovács Attila, 2003. augusztus 18. 14:41
[fsimage 1 left] Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter augusztus 18-án sajtótájékoztató keretében útjára indította a Digitális Település Programot.
A program, amely élvezi a Miniszterelnöki Hivatal, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium támogatását, az iTársadalom Egyesület és a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Kara eGovernment Kutatócsoportjának kezdeményezésére és együttműködéséből született, üzleti szponzora pedig az OTP, a Magyar Posta és a Pannon GSM. A program három fő részből áll: 1. Oktatási kiadványok eljuttatása az elkövetkezendő tíz hónapban minden önkormányzathoz, 2. roadshow jellegű prezentáció sorozat megtartása Magyarország kistérségi központjainak, 3. Három mintatérség kialakítása az e-önkormányzati szolgáltatások bemutatására.

Kovács Kálmán elmondta, hogy az állam 2004 és 2006 között rendre évi 4-5-6 milliárd forintos, összességében 15 milliárd forintos anyagi - továbbá szakmai - támogatást nyújt a tárcák szerint kiemelten fontos program célkitűzéseinek megvalósításához.

Kereőpesiné Bétres Beáta, az iTársadalom Egyesület elnöke kiemelte, 15 témában folyamatosan 2004 májusig küldik ki az oktatási anyagokat, hangsúlyozta, hogy a képzés nem kerül az önkormányzatoknak pénzükbe.

Meghirdetésre került továbbá az Intelligens Település Verseny, amelynek fővédnöke az IHM minisztere. A verseny három kategóriában folyik (települések, kistérségek, polgármesteri hivatalok dolgozói), azokat kívánják díjazni, akik az elkövetkező 10 hónapban a legnagyobb fejlődést mutatják fel egy országos e-közigazgatási programban való részvételben, illetve egy közös e-közigazgatási tudásbázis létrehozásában.