A Microsoft-partnerek megszenvedik a saját kereső kifejlesztését

Kiss Ádám Zoltán, 2003. augusztus 18. 22:40
[smallimage 1 left] A Microsofttal korábban keresőkkel kapcsolatos egyezséget kötött vállalatok a szoftveróriás saját fejlesztései miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek, az egyik ilyen partner, a LookSmart máris 20 százalékot vesztett részvényei értékéből.
A Microsoft még csak teszteli keresőjét, ám a LookSmart részvétele nélkül, és ez érzékenyen érinti a vállalatot. Ez olyannyira így van, hogy amint a LookSmart negyedéves jelentésében közölte, az elmúlt hat hónapban bevételeinek mintegy 64 százaléka valamilyen Microsofthoz köthető tevékenységből folyt be. A piac érzékenyen reagált erre a hírre, és mivel ezzel az egész keresőpiac képe kezd átrajzolódni, a 20 százalékos esés után a LookSmart-részvények már éppen csak elérték a 3 dollárt, ráadásul az árfolyamcsökkenés hétfőn tovább folytatódott.

A szoftveróriás múlt év elején szépen csöndben bejelentett rendszere, mely MSNBot becenévre hallgat, igen komoly meglepetéseket okozhat a jövőben. A kifejezetten a Google és a Yahoo háttérbe szorítására kifejlesztett rendszer működőképessége esetén egy egész sor keresőkre szakosodott kisebb vállalatot tehet fölöslegessé.