Illegális szoftverkereskedőket tartóztattak le Pakisztánban

forrás Prim Online, 2003. augusztus 19. 12:36
A karacsi rendőrség az illegális szoftverfelhasználás és -kereskedelem megfékezéséért folytatott akciója keretében négy illegális szoftverkereskedőt letartóztatott, és közel 5000 darab illegális CD-t foglalt le.
A négy rendőrségi rajtaütést a Business Software Alliance (BSA) feljelentése alapján hajtották végre. „A letartóztatottak ellen szellemi tulajdonjog megsértése vádjával eljárás indult" – mondta Al Redha, a BSA közel-keleti szervezetének egyik elnöke.

Továbbá hozzátette, hogy a rendőrség kilenc vadonatúj számítógépet is lefoglalt, miután kiderült, hogy azokra több népszerű szoftvert - többek között a Microsoft Windows, a Microsoft Office, a Norton Anti Virus, a Photo Shop és az AutoCAD programokat - illegálisan telepítettek fel.

Al Redha elmondta, hogy szerinte a szellemi tulajdon nem élvez olyan széles körű védelmet, mint a fizikai tulajdon: „A szellemi tulajdon az információs kor egyik hajtóereje, emiatt biztosítani kell az értékét és a védelmét."

Emlékeztetett rá, hogy szerzői jog megsértése esetén akár 200 000 rúpia (800 000Ft) pénzbírság és három év szabadságvesztés is kiszabható Pakisztánban. Al Redha szerint a szoftverhamisítók mások ötleteiből és termékeiből húznak hasznot, és azok, akik illegálisan másolt szoftvereket telepítenek az új számítógépekre, tisztességtelen módon versenyeznek a becsületes számítógép-kereskedőkkel. Szerinte az ilyen illegális tevekénység a szoftvergyártókon kívül a helyi disztribútoroknak és kiskereskedőknek is bevételkiesést okoz.

A szoftverekre vonatkozó szerzői jogok erősebb védelmével javítható lenne az ország gazdasága: új munkahelyeket és üzleti lehetőségeket lehetne teremteni, amely több millió rúpia forgalmat és adóbevételt eredményezne, miközben a kreativitást is ösztönözné - jegyezte meg.

Az illegális szoftverek visszaszorulásának gazdasági előnyeiről a BSA felkérésére az IDC (International Data Corporation) által, a világ 57 országában készített felmérésből kiderül, hogy nemcsak a szoftvergyártó iparág, hanem a világ nemzetgazdaságai számára is jelentős előnyökkel járna az illegális szoftverfelhasználás csökkenése.

Ha az illegális szoftverek aránya az elkövetkezendő 6 évben 10%-kal csökkene (40%-ról 30%-ra), akkor a világgazdaság 15%-kal gyorsabban, azaz 49%-kal növekedhetne, világszerte több mint 1,5 millió új állás jöhetne létre, 64 milliárd dolláros többletadóbevétel keletkezne, 400 milliárd dollárral tovább növekedne a világgazdaság mérete.