A Sun Microsystems alelnöke Magyarországon

MTI Sajtóadatbank, 2003. augusztus 26. 11:19
Csak a tudásalapú termékekkel lehet piaci sikereket elérni manapság az információtechnológia területén - hangoztatta Fleischer Bálint, a Sun Microsystems Inc. elnökhelyettese, aki magyarországi látogatása kapcsán újságírókkal beszélgetett hétfőn Budapesten.
Fleischer Bálint a Forma-1-es magyar nagydíjra jött, ugyanis a Sun cég számítástechnikai alkalmazásait használja a McLaren istálló. A szakember elmondta: a Sun Microsystemsnél jelenleg olyan fejlesztéseken dolgoznak, amelyek csökkentik az emberi tényező szerepét az információtechnológia alkalmazásában. Mindez azt jelenti, hogy a számítástechnika használta még az eddiginél is gyorsabb, valamint könnyebb lesz a felhasználók számára. Ezt a célt szolgálja a cég által kifejlesztett N-ONE szoftverrendszer is. Ez lehetővé teszi az alkalmazók számára, hogy az eddigieknél könnyebben használhassák a számítástechnikai eszközöket különböző, például banki vagy más szolgáltatói feladatok ellátására.

Az elnökhelyettes közölte: a Sun stratégiája különbözik mind az ismert IBM stratégiától, mind pedig a DEL-nél alkalmazott elképzelésektől. A Sun egy harmadik utat követ, a felhasználók számára szeretné a számítástechnikai alkalmazások használatát a jelenleginél is könnyebbé tenni.

Az MTI kérdésére Szkurka János, a Sun Microsystems marketing igazgatója elmondta: a Sun Microsystems Kft. az elmúlt pénzügyi évben, amely 2002. július 1-től 2003. június 30-ig tartott dollárban számítva mintegy 52 százalékkal növelte bevételét.

Az elmúlt pénzügyi évben a bevétel-növekedést elsősorban az okozta, hogy egy év alatt meg tudták háromszorozni a Sun ONE szoftverek eladását. A társaság bevételének 49 százalékát telekommunikációs, 7 százalékát az energia-közmű iparágból, 10 százalékát a pénzügyi szektorból, 9 százalékát az oktatásból, 22 százalékát pedig a kormányzati szervezetektől realizálja. A marketing igazgató ugyanakkor utalt arra, hogy az anyavállalati szabályok miatt a magyar leányvállalat árbevételét és nyereségét nem közölheti.