Hogyan védekezzünk a számítógépes bűnözők ellen?

forrás Prim Online, 2003. augusztus 26. 14:29
Az amerikai Edelman ügynökség most nyilvánosságra hozott felmérése szerint csaknem minden harmadik gép válik hacker- vagy vírustámadás áldozatává, nem kis veszteséget okozva ezzel a cégeknek és a magánszemélyeknek. A hackerek manapság fürdenek a népszerűségben, világtalálkozókat, versenyeket rendeznek és rég a múlté már egykori jelszavuk: „ne árts". Egyetlen ellenségükről, a megfelelő tűzfalvédelemről közben alig esik szó. Két hazai szakértőt kértünk meg a hatékony védekezés bemutatására.
A hackerek aktivitásának és a vírusok terjedésének helyzete hazánkban is hasonló, azonban még mindig kevesen gondolnak a hatékony védekezésre. A „miért pont velem történne meg" szemlélet létjogosultsága pedig már számtalanszor megdőlt. A tűzfalak – akár hardver, akár szoftver alapúak –, szinte kivétel nélkül alkalmasak a számítógépes betörések megakadályozására, vagy legalább megnehezítésére – mondja Imre Balázs, a Telindus Hungary Kft. tanácsadója. A tűzfal minden információ csomagot értelmez és eldönti, hogy az keresztül mehet-e rajta, vagy sem – magyarázza Kiss Szabolcs, a Symantec Magyarország Kft. rendszermérnöke.

A hardver alapú védelem előnye, hogy nem kell telepíteni. A működtető rendszer erőforrásai úgy vannak összeállítva, hogy azok a legjobb teljesítményt adják. Az eszköz általában kisebb méretű, az általános hardvereknél könnyebben elhelyezhető. Nem szükséges hozzájuk monitor, billentyűzet stb. A kezdeti költségek viszont nem túl alacsonyak, így alkalmazását inkább a közepes és nagyobb cégeknek, vállalatoknak ajánljuk – mondta Imre.

A szoftveres tűzfalak előnye az alacsonyabb induló költség és nem szükséges külön menedzsment gépet üzemeltetni. Kisebb viszont a teljesítményük, azaz nagyobb mértékben lassítják a rendszereket, mint a hardver alapúak. A használathoz a programot telepíteni kell és ha igény van a teljesítmény növelésére, a működtető hardvert kell nagyobb kapacitásúra cserélni – fűzi hozzá Kiss Szabolcs.

Az viszont biztos, hogy mindkét védekezési forma hatékonyan óv a hackerek támadásaitól és igényeink, illetve pénztárcánk szerint széles skálában választható megfelelő megoldás a magyar piacon – teszik hozzá a szakemberek.