Mobilsegítség diabéteszeseknek

Kollár Csaba, 2003. augusztus 26. 23:50
[smallimage 1 left]Több mint 2 millió cukorbeteg él Franciaországban, közülük minden tizedik súlyos diabéteszes. Annak érdekében, hogy a beteg és a kezelőorvosa közötti kommunikáció – különösen a glukóz szint folyamatos ismerete – jó legyen a France Telecom az Orange GSM hálózatát felhasználva lehetővé teszi, hogy a betegről szóló fontos adatok bekerüljenek a beteg online kartotékába.
A rendszer segítségével az orvosok bármikor ellenőrizhetik a beteg állapotát, illetve szükség esetén vagy a rendszer automatikusan, vagy az orvos SMS-en keresztül akár életmentő üzeneteket is küldhet.

A rendszer tesztüzemére Grenoble-ban került sor az elmúlt hónapban. A Grenoble-i és Toulouse-i egyetemi korházak által felügyelt tesztüzem végén megkérdezték a betegeket és az orvosokat a tapasztalataikról. E szerint a fejlesztés remekül megállta a helyét, több esetben életeket mentett meg, és egyaránt hasznos volt a betegnek és a kezelőorvosának is.

A tesztüzemben az egészségügyi intézményeken és az említett telekommunikációs cégeken kívül három szervezet vett részt az alábbiak szerint:

- Roche Diagnostics: biztosította a betegeknek a szükséges mérőeszközöket, valamint technikai és orvosi tudásbázisával járult hozzá a teszt sikeréhez

- Palm France: biztosította a Palm" m515 pocket PC-ket, amikkel a betegek könnyedén felügyelhették vércukor és egyéb, a betegségükkel kapcsolatos mérési eredményeket/értékeket

- Agir ŕ Dom: orvosi és technikai támogatást nyújtott a betegeknek