Chipösszeszerelő központot épít az Intel Kínában

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 28. 08:03
A világ legnagyobb chipgyártója 200 millió dolláros beruházással egy új processzortesztelő, és -összeszerelő központot létesít Kínában.
Az új központ, amely Chengdu-ban (Sichuan nyugati része) fog megépülni, a processzorgyártás legutolsó fázisait fogja elvégezni. A chipeket, amelyek az Intel európai és észak-amerikai gyáraiból fognak érkezni, a chipóriás először leteszteli, majd tokozza az új üzemben, végül pedig leszállítja a forgalmazóknak, OEM partnereknek.

Az Intel kezdetben 200 millió dollárt fektet a gyárba, ahol eleinte 675 alkalmazott fog dolgozni. A chipóriás terveiben szerepel azonban a létesítmény későbbi bővítése, amely további 175 millió dollárba fog kerülni. A központ építése 2004 első felében kezdődik meg, és az Intel várakozásai szerint 2005-től indulhat be a chipek tesztelése és tokozása a Chengdu-i gyárban.

A Chengdu-i létesítmény az Intel második összeszerelő üzeme lesz Kínában. A chipóriás évekkel ezelőtt megnyitotta Shanghai-i gyárát, valamint a társaság számos kínai városban rendelkezik kutatólaboratóriummal.

Az Intel stratégiájára jellemző, hogy a társaság a fejlett országokban épít chipgyártó üzemeket, mint például az Egyesült Államok, Írország, és Izrael, az elkészült processzormagokat pedig a fejlődő országokban, például Malájziában teszteli, valamint szereli össze. Ennek oka elsősorban az, hogy a chipek tesztelése munkaerő-igényesebb feladat, mint maga a gyártás, és a tesztelő üzemekben a szellemi tulajdonok védelme sem jelent akkora problémát.

"Alig várjuk, hogy a Chengdu-i vezetéssel együttműködve egy színvonalas összeszerelő és tesztüzemet építsünk a városban" - mondta Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója. "A Chengdu-i gyár csatlakozni fog az Intel világméretű félvezetőgyártó hálózatához, és egyúttal a kínai Go West kezdeményezés cégünk általi támogatását is bizonyítja."

A kínai kormány Go West kezdeményezésének célja, hogy a hazai és külföldi befektetőket jelentős kedvezményekkel az ország szegényebb, elmaradottabb részébe vonzza.