EHT: aggódó Matáv

forrás Prim Online, 2003. szeptember 3. 10:13
Az elektronikus hírközlési törvény (EHT) tervezetének a fő szándéka a Matáv korlátozása, a vállalatnál keletkező jövedelem mások közötti elosztása – olvasható a Matáv Csoport lapjának, a Telmondónak a legújabb számában.
Bölcskei Imre, a szabályozói ügyek igazgatóhelyettese és Németh Mónika, a hatósági kapcsolatok osztályvezetője szerint a formálódó törvénytervezet nagyban túlteljesíti az uniós elvárásokat. A szakértők úgy vélik, különleges helyzet alakulhat ki, ha egy, akár másfél éves átmeneti időszakban a Matávot mint jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatót a mostani és a majdani törvényből eredő valamennyi kötelezettség egyszerre terheli, ami súlyos versenyhátrányba hozhatja a vállalatot. Bölcskei és Németh szerint puszta jogszabály nem tud versenyt létrehozni, továbbá a törvénytervezet jelenlegi formájában, kiváltképp Matáv-korlátozó volta miatt, önmagában aligha fogja felkelteni a befektetők érdeklődését a hazai távközlési piac iránt.

A Telmondó megemlíti, hogy a Matáv két ízben is megfogalmazta észrevételeit az EHT tervezetéről és több száz javaslatot juttatott el a jogszabály-előkészítést végző IHM-be. Ezekből egyelőre két tucat kisebb jelentőségűt vett a tárca figyelembe.