TRIPS párhuzamos processzor

Széll Zoltán, 2003. szeptember 3. 11:10
A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) 11 millió dolláros támogatásával az IBM austini Kutató Laboratóriumának számítógép-architektúra fejlesztő csapata és a Texas Egyetem kutatói közösen egy adaptív, rácsszerű processzort fejlesztenek, amely magas utasítás-szintű párhuzamossággal rendelkezik.
A TRIPS (Tera-op Reliable Intelligently Adaptive Processing System = tera-művelet megbízható, intelligens, alkalmazkodó feldolgozó rendszer) architektúrán alapuló lapka első prototípusa 2005 végén lesz kész. Az első prototípusrendszer négy TRIPS processzort - egyenként 16 végrehajtóegységgel, 4 x 4 rácsszervezésben - tartalmaz. Az évtized végén, amikor már 32 nm-es technológiát használnak, többször tíz feldolgozó egységet integrálnak egyetlen lapkára, amelynek teljesítménye meghaladja majd az 1000 milliárd (10 a 12-en) művelet/másodperc értéket.

A szakemberek körében felmerült a kérdés, hogy ez az új architektúra elegendően nagy teljesítményt nyújt-e kereskedelmi alkalmazások esetén is. A TRIPS architektúrát eredetileg Doug Burger és Steve Keckler a Texas Egyetem két munkatársa fejlesztette öt évvel ezelőtt. Céljuk egy széles tartományban méretezhető hagyományos processzorarchitektúra fejlesztése volt, amely igazán majd csak a 32 nm-es technológiával lesz gyártható.

A rács processzorarchitektúrát a DARPA a polymorf számítógép-programban ajánlották. A polimorf számítógép a hardvert a különböző alkalmazásokhoz és terhelésekhez hangolja a program a futása során. Az utóbbi három évben a két professzor már együtt dolgozott az egyetem és az IBM kutató laboratóriumaiban. A TRIPS általános célú architektúra, amely elfogadja az alkalmazások változatos típusait utasítás-, szál- és adat-szinten. A TRIPS gép egyik nagy előnye, hogy sok utasítás futhat párhuzamosan, a másik, hogy az architektúra szabályos és strukturált és egy végrehajtó komponenst több időben is használ, mivel ezen a frekvencián (10 GHz) az elektronok által megtett út egy ciklus alatt mm-es nagyságrendbe esik. Az órajel hosszú késleltetésének minimalizálása a hagyományos eszközökben nagy problémát jelent az évtized hátralévő részében.

A TRIPS architektúrán alapuló számítógép nem egy utasítást, hanem az utasítások nagy blokkjait hajtja végre. Az egyes végrehajtó egységeket korlátozott kapacitású utasítás- és adat gyorsító-tár támogatja. A memória kiterjesztett pufferhez vagy regiszterhez hasonló.