Jövőre kínai-magyar informatikai konferenciát rendeznek Budapesten

forrás Prim Online, 2003. szeptember 10. 13:00
Kóka János, az IVSZ elnöke és Csepeli György, az IHM politikai államtitkára 2003. augusztus 27-29. között a kormánydelegáció tagjaként kínai politikusokkal, társadalmi szervezetek képviselőivel és üzletemberekkel találkozott. Fogadta őket a kínai informatikai miniszter és a helyi informatikai szövetség elnöke. A kínai miniszter és az államtitkár keretmegállapodást írtak alá a két ország közötti informatikai kereskedelem, kutatás-fejlesztés és beruházások ösztönzése érdekében.
A megállapodásban megfogalmazott célok megvalósítására a tárgyalófelek már akciótervet is készítettek. Ennek alapján a következő egy évben az országok szakmai delegációi egymás országába látogatnak, ahol az informatikai minisztériumok és a szakmai szövetségek koordinálásában tételesen (termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve együttműködésre, befektetésre, kereskedelemre kész cégek szintjén) felmérik az együttműködési lehetőségeket. Ennek eredményeit a felek egy jövő szeptemberben Budapesten rendezendő kínai-magyar informatikai konferencián vitatják meg, amelyre a kínai informatikai miniszter és a szövetség elnök asszonya is ellátogat. Az IVSZ várakozásai szerint itt már érdemi üzletkötésekre is sor kerül.

Az IHM és az IVSZ a jövőben munkacsoportot alakítanak, amely felügyelni fogja a konferencia előkészületeit. Tekintettel arra, hogy a kínai tárgyalópartner Magyarországot regionális központnak és az Európai Unióba vezető egyik legfontosabb útnak ismeri el, a konferenciát a magyar fél igyekszik majd regionálisra hangolni.