Internetbuszok járják Dél-Afrikát

forrás Prim Online, 2003. szeptember 10. 23:15
Egy ideje három mobil internetkávézóvá alakított busz járja Dél-Afrikát a digitális szakadék áthidalása érdekében. Az internetkapcsolattal rendelkező mozgó buszok céljai a legtávolibb megyék iskolái, melyek most első alkalommal kapcsolódhatnak a világhálóra.
A buszokon számítógépek fogadják a látogatókat, a gépek műholdas kapcsolattal lépnek fel az internetre. A buszokon utazó oktatók a diákok első online lépéseit hivatottak elősegíteni. A tanrend része egy önéletrajz írása a számítógépen, egy e-mail cím létrehozása és információszerzés a kormány és az oktatási tárca oldalairól.

Andile Ngcaba, a dél-afrikai "IHM" kommunikációs főosztályának (lásd: http://www.doc.gov.za) igazgatója a program kiterjesztését szorgalmazza. "A társadalmi visszajelzések nagyon kedvezőek" - idézte Ngcabát számos, a közelmúltban megjelent afrikai médium.

Ngcaba egyébként nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, mennyibe kerül a program, amelynek célja, hogy az ország összes megyéjét hozzájuttassa minimum egy internetbuszhoz.

Jelenleg a "nyilvános internetjármű" használata ingyenes, de később esetleg használati díjat vezetnének be.

Sigmond Árpád-Szalay Dániel