m+ és f+: kábeles szövetségek tiltakozása

Kovács Attila, 2003. szeptember 11. 20:19
Az MKSZ és MKHSZ nevében Rajkai László ma a következőkről tájékoztatta szerkesztőségünket. A több mint 440 kábeltelevíziós szolgáltatót képviselő két hazai szakmai szervezet, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, valamint a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség meglepődéssel értesült arról, hogy 2003. szeptember 15-től m+ és f+ néven új, kábeltelevízión elérhető műsorcsatornákat kíván indítani az IKO Romania S.R.L.
A műsort értékesítő szervezet a kábeltelevíziós szövetségeket megkerülve, közvetlenül a kábelszolgáltatókat értesítette az új műsor lehetőségéről, akként, hogy az „ilyenkor szokásos szerződési feltételeket a kábelszövetséggel kívánják véglegesíteni."

A műsor programja már szerepel a különböző műsorújságokban, azt a látszatot keltve, mintha ténylegesen és szabályosan kerülhetne sor annak terjesztésére. Ezzel szemben tény az, hogy a médiatörvény előírásai alapján a kábeltelevíziós szolgáltató csak olyan műsort továbbíthat a hálózatán, amelyre szerződést kötött a műsorszolgáltatóval, továbbá 30 nappal korábban a műsor elosztását az Országos Rádió és Televízió Testülethez bejelentette, és a médiahatóság nem emelt ellene kifogást. Ezen kötelezettségek elmulasztása esetén az ORTT nemcsak bírságolhatja a kábelszolgáltatót, hanem a tevékenység megszüntetésére kötelezheti, továbbá a részére adott pályázati támogatásokat is visszavonhatja. Ezen szankciók ismeretében a két kábeles szövetség tagjai nyilvánvalóan nem vállalják az illegális tevékenységet. Erre tekintettel megtévesztő is a műsor reklámja, mely az előfizetőket arra biztatja, hogy keressék azokat a kábelszolgáltatóknál.

Az IKO Romania S.R.L. együttműködése a kábelrendszerek egy részén jelenlevő Minimax programmal, ugyanakkor – jelen ismereteink szerint – műszakilag lehetőséget teremt arra, hogy ezen hálózatokra új műsor kerüljön föl a jóhiszemű kábelszolgáltató akarata ellenére, ami természetesen nem jelenti a kábelszolgáltató felelősségre vonhatóságának megszűnését. A kábelszolgáltatók tehát – országszerte összesen 1500 műszaki állomáson – kénytelenek védekezni olyan, többletköltséget is jelentő műszaki megoldás kialakításával, mely meggátolja a kéretlen és nem tisztázott feltételrendszerű műsor megjelenését.

A szakmai szövetségek közösen tiltakoznak a szakmai gyakorlattal ellentétes, a piaci etikát sértő és alapvetően jogszabályba ütköző, az előfizetők és a kábelszolgáltatók érdekét egyaránt sértő inkorrekt és erőszakos eljárás miatt.