MENTA tizedszer: európai léptékek

forrás Prim Online, 2003. szeptember 13. 23:23

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének ugyan már pénteken este elkezdődött a 10. jubileumi menedzsertalálkozója Balatonkenesén, de a szakmai tanácskozás igazi munkanapját Kóka János elnöki köszöntője után ma reggel nyitotta meg Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter azoknak a trendeknek a felvázolásával, amelyek lassan-lassan biztatónak mondható jövőképet rajzolnak fel.
Ezek közé tartozik, hogy végre erőteljesen nő az aktív internetezők száma, a széles sáv elterjedésében pedig - ha a jelenlegi tendencia folytatódik - európai léptékben is korszerű arányok alakulhatnak ki, ezen a téren Magyarország egy év alatt háromszáz százalékos növekedéssel büszkélkedhet.

Az európai lépték az egész konferenciát meghatározta, az IVSZ 2003-ban az EU-csatlakozás küszöbén különös figyelmet fordít a hazai információs társadalom átgondolt fejlesztésére, így az idei MENTA-n az Európai Unióba való belépés előkészítése és a törvényalkotás támogatása kapta a legnagyobb hangsúlyt. A 10. MENTA-ra minden eddiginél több, 350 jelentkezőt regisztráltak, és ennek a létszámnak mintegy kétharmadával indult el szombat reggel az IVSZ csúcsrendezvénye. A plenáris ülést követte délután a hat szakmai kerekasztal-beszélgetés, amelyek közül négy konkrétan az európai egyesülés kihívásaihoz kapcsolódott (az IT, a telekom, a tanulás, illetve a verseny szemszögéből), de természetesen szó esett a piaci trendekről is, a kis- és középvállalatok lehetőségeiről is. Emellett nagyon sok kisebb két-három személyes üzleti megbeszélésnek lehettünk szemtanúi, hiszen a MENTA bevallott célja az, hogy alkalmat teremtsen a személyes találkozásokra, és a kooperációs kapcsolatok erősítésére, rég halogatott megbeszélések bepótlására.

A MENTA-n, amelynek péntek esti szakasza ugyancsak a kikapcsolódást szolgálta szombaton ismét egy kicsit háttérve vonul a szakma, megrendezik az Informatikai Vitorlás Kupát, de mód nyílik az aktív pihenés más formáira is.