Intel: Az asztali rendszerekben nem kell 64 bit

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 17. 09:12

Az AMD és az Apple computer túl korán váltott át a 64 bites asztali
rendszerekre, véli Pat Gelsinger, az Intel technikai igazgatója.
- A 64 bites címzésre való áttérésre még hosszú évekig nem lesz szükség - mondta Gelsinger a San Jose-ban megrendezett Intel Developer Forum (IDF) konferencián.

A rivális AMD azonban nem vár ennyit, és a társaság már a jövő héten kiadja első 64 bites asztali processzorát, az Athlon 64-et. Néhány héttel ezelőtt pedig az Apple Computer adta ki Power Mac G5 rendszereit, amelyek az IBM 64 bites PowerPC 970-es processzorára épülnek.

"Hány felhasználó tartja kevésnek a 4 GBájtos felső korlátot asztali számítógépén?" - kérdezte Gelsinger a konferencia résztvevőitől. Az Intel technikai igazgatója szerint jelenleg nincs olyan alkalmazás, amelynek ne lenne elegendő a virtuális memória sémák által biztosított 4 GBájtos felső memóriahatár.

"Mikor lesz szükség a 4 GBájtnál többre? Jelenleg hozzávetőleg 1 GBájtnál tartunk, de haladunk a 2 GBájt felé. Ebben az ütemben továbblépve 3 - 4 év múlva érjük el a 4 GBájtos korlátot az általános asztali rendszereken, ami a 2006/2007-es éveket jelenti" - mondta Gelsinger.

A vezető ezzel nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a társaság 2006/2007 előtt megjelenjen egy 64 bites asztali processzorral. Ha azonban ez megtörténik, az feltehetően nem azért lesz, mert a felhasználóknak valóban szükségük van rá.

Egyes hírforrások már régóta egy Yamhill kódnevű 64 bites megoldásról beszélnek, amelyet az Intel titokban fejleszt az AMD64 platform alternatívájának. A közelmúltban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a Prescott már tartalmazni fogja a Yamhill magot, de az Intel addig kikapcsolva tartja azt, amíg az AMD, vagy az Apple esetleges túlzott előretörése miatt arra szükség nem lesz.