Kárpát-medencei magyar IT-konferencia novemberben

MTI Sajtóadatbank, 2003. szeptember 19. 14:12

az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a minisztérium között e témában májusban létrejött megállapodás megvalósításának eddigi eredményeit.
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az idén írt alá együttműködési megállapodást a romániai magyarság érdekképviseleti szervezetével és a román szaktárcával. Ennek értelmében az idén nyáron több mint 150 romániai magyar középiskolás vett részt Magyarországon informatikai képzést nyújtó táborokban. A következő évben az IHM a magyarországi táborok mellett - az RMDSZ-szel együttműködve - egy több mint 200 magyar tanulót fogadni képes, hasonló tábort szervez Erdélyben. A minisztérium képviselői az RMDSZ közvetítésével kapcsolatba léptek az érdekelt romániai magyar vállalkozókkal.

A megbeszélésen megegyezés jött létre arról, hogy szakértői csoportok a közeljövőben véglegesítik a megállapodás végrehajtásának határidőkhöz kötött átfogó cselekvési tervét. Ebben helyet kap az interneten elérhető magyar nemzeti művelődési digitális adattár feltöltése az erdélyi magyar közgyűjteményeket bemutató adatokkal, akárcsak az erdélyi magyar informatika-tanárok magyarországi továbbképzése. Az Oktatási Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az RMDSZ szakértői összehangolják majd a teendőket a romániai magyar iskolák informatikai hálózatának fejlesztésével kapcsolatban, megtervezve annak bekapcsolását a Sulinet programba. Ugyancsak az együttműködés része egy magyar-román közös internet portál kialakítása a kárpát-medencei portál-csomag részeként.

A kolozsvári találkozón Csepeli György felajánlotta, hogy minisztériuma Erdélyre is kiterjeszti azt a digitális középiskolai programot, amely egy informatikai szakképzés-modult is magában foglal. Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke javasolta, hogy az együttműködés keretében elemezzék, hogyan tudná a magyar partner ösztönözni a romániai magyarlakta területeken, elsősorban a Székelyföldön az informatikához kapcsolódó iparágak meghonosítását, az ilyen jellegű munkaerőkereslet növelését.

A megbeszélések után tartott sajtóértekezleten az államtitkár elmondta, hogy a szaktárca hasonló megállapodásokra törekszik a Magyarországgal szomszédos országokkal. Közölte azt is, hogy november közepén Nagyváradon kerül sor az első Kárpát-medencei magyar IT-konferenciára.