Új biztonsági rendszer a Microsoft Business Solutions-Axapta rendszerben

forrás Prim Online, 2003. szeptember 22. 08:42

Az Xapt Hungary Kft. egy ujjlenyomat azonosítási biztonsági rendszerrel
egészítette ki a Microsoft Business Solutions - Axapta Integrált
Vállalatirányítási Rendszert.
Az Xapt Hungary Kft. a Siemens által fejlesztett ujjlenyomat-leolvasó technológiát integrálta az Axapta jogosultsági és biztonsági rendszerébe. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy az Axapta bizalmas vagy titkosított információkat tartalmazó funkcióit és adatait csak az arra jogosultságot kapott személy indíthassa el, tekinthesse meg, még akkor is, ha a gépét őrizetlenül hagyta az asztalán.

A jogosult személyek azonosítása az ujjlenyomatukkal történik minden ilyen kritikus funkció indításakor. A rendszer nem engedi elindítani a funkciót abban az esetben, ha nem ismeri fel az indító személyét. Az azonosítás a rendszerben eltárolt ujjlenyomatok és az ujjlenyomat-leolvasóról olvasott ujjlenyomat on-line összevetésével történik.

A rendszer központosítottan tárolja az ujjlenyomat információkat. Az ujjlenyomat biometriai jellegzetességeit nem a kliens gépek, hanem az Axapta adatbázisa tárolja. A rendszer mind 2 rétegű, mind 3 rétegű kliens-szerver architektúra esetén bármely ismert felhasználót képes a másodperc törtrésze alatt azonosítani.

A leolvasást 65 ezer félvezető szenzorelem végzi, amelyek egy parányi, 1,7 négyzetcentiméternyi chipen helyezkednek el a Siemens IDMouse ujjlenyomat-leolvasós egéren. Az azonosítás teljesen biztonságos, csak élő ujj lenyomatát ismeri fel azonosnak a rendszerben eltárolttal.

A ujjlenyomat-leolvasó integrációja az Axapta rendszerbe tovább fokozza az Axapta egyébként is magas szintű biztonsági rendszerét. Ezzel a megoldással bármilyen jellegű információ megóvható az illetéktelen szemek elől.