A tárcaközi bizottság elfogadta az információs társadalom stratégiát

forrás Prim Online, 2003. szeptember 24. 18:05

Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban 2003. szeptember 23-án megtartott ülésén az Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottság (ITKTB) elfogadta, s a kormánynak elfogadásra javasolja a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) tervezetét.
Az ITKTB a kormány határozata alapján az év elején alakult meg. Feladata a kormány információs társadalommal összefüggő tevékenységének egységes mederbe terelése, és kiemelten a Magyar Információs Társadalom Stratégia kidolgozása. Az albizottsági egyeztetések után, szeptember 18-án a szakemberek nyílt vitanapon értékelték a tervezetet, és az így összegyűlt észrevételekkel módosított anyag került az ITKTB elé.

Az ülésen Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2003-ról mint a fordulat évéről szólt, majd Baja Ferenc, a MeH EKK politikai államtitkára mutatta be az e-kormányzati stratégiát. Ezt követően Bakonyi Péter, az IHM információs társadalom stratégia helyettes államtitkára ismertette a MITS készítésének folyamatát. Az elfogadott tervezetet az IHM október végén terjeszti a kormány elé.

A bizottság egyben arról is határozott, hogy nem csak a stratégia, de az annak alapját képező ágazati stratégiák is nyilvánosak lehetnek, így elérthetők a www.itktb.hu oldalon.

Az ITKTB-nek 25 szavazati jogú tagja van – a minisztériumok és több országos hatáskörű intézmény képviselői –, akik mellett 20 szakmai és társadalmi szervezet képviselői tanácskozási joggal vesznek részt a döntések előkészítésében. Az operatív munkát végző albizottságokban jelen van minden érintett szervezet.