A cseh kormány eladná a Cesky Telecom kisebbségi részét

forrás Prim Online, 2003. szeptember 25. 12:23

Miután az 51% eladása meghiúsult, a kormány ezúttal megkísérel eladni egy kisebbségi részt az állami távközlési cégben – nyilatkozta a Financial Timesnak Vladimir Mlynar információtechnológiai miniszter.
Tavaly decemberben készen állt a szerződés arról, hogy a Deutsche Bank és a TDC Denmark alkotta konzorcium 1,82 milliárd euróért átveszi Cesky Telecom (CT) 51 százalékát. Az üzletet azonban megvétózta a kisebbségi tulajdonos KPN NV–Swisscom AG konzorcium arra való hivatkozással, hogy ugyanannyit kér kisebbségi részvényeiért mint amennyit a többségi vásárló kapna.

A cseh kormány ugyan – tekintettel javuló gazdasági kilátásaira és arra, hogy június óta 100 százalékos tulajdonosa lett a jól menő Eurotel mobilcégnek– esetleg újra megkísérli a többségi részesedés eladását, de az adott helyzetben megfontolja a kompromisszumos lépéseket is. Ezek között szerepel a kisebbségi rész eladása vagy az Eurotel privatizációja a CT teljes állami tulajdonba vétele mellett. Az Eurotel ígéretes falat lehet csaknem 4 millió előfizetőjével, amelyek a cseh mobilpiac 44 százalékát jelentik.

Mlynar úr nyilatkozata szerint a kormány ez év végéig dönt a követendő lépésekről, a stratégiai befektetőkkel való tárgyalások tervezett kezdete 2004 eleje, és reményeik szerint 2004 végéig az üzlet meg is köttetik.

Hűvös Imre