Kalifornia állam bekeményít spamügyben

forrás Prim Online, 2003. szeptember 25. 12:32

Gray Davis kaliforniai kormányzó tegnap aláírta az Egyesült Államokban kifejezetten keménynek számító spamellenes állami törvényt. A kiszabható büntetés felső határa egyes esetekben 1 millió dollár is lehet.

A Prim Online az utóbbi hetekben már hírt adott az EU-ajánlások hatására született szigorú brit és olasz törvényekről, de az Egyesült Államokban eddig nem volt ilyen mozgás. A lassan készülő első szövetségi szabályozás is igen puhának ígérkezik, ami ráadásul előrevetítheti a szigorúbb tagállami törvényekkel való jogvitákat.

Az SB 186 (Murray) törvény kemény indoklásában szó esik arról, hogy az USA intézményeinek 10 milliárd dollárnyi becsült kárt okoz a spam, tehát – mondja az indokolás – mivel Kalifornia lélekszáma 12%, így a becsült elszenvedett kár 1,2 milliárd dollár lehet.

A törvény hatálya alá kerül többek között az e-mail címek gyűjtése, e-mail küldő helyek automatizált létesítése, megtévesztő fejlécű mailek küldése és kereskedelmi levelek küldése a címzett egyértelmű, díjmentes telefonos vagy „unsubscribe" típusú lemondási lehetősége nélkül. Talán ez utóbbi pont az, ami gyengébb az eddig ismert európai joganyagnál, ahol a címzett előzetes beleegyezését követelik meg. A törvény büntetni rendeli mind a Kaliforniából kiinduló, mind az oda beérkező levélszemét-áradatot.

A törvény vitájában sokáig a még szigorúbb Bowen-javaslat állt nyerésre, amit – a javaslattevő szerint – a Microsoft és az AOL lobbizása fúrt meg. A hatályos törvényben több kibúvó jelent meg, így például a Microsoft küldhet kéretlen kereskedelmi leveleket Hotmail felhasználóinak. Az ISP-k sem tehetők felelőssé a hálózatukon átfolyatott spamért.

Hűvös Imre