Áttörés jelentő Grid szakmai nap

Kovács Attila, 2003. szeptember 25. 17:29

Szeptember 24-én az MTA SZTAKI-ban előadásokkal és bemutatókkal egybekötött Grid technológiai szakmai napot tartottak.
Az MGKK (Magyar Grid Kompetencia Központ) által szervezett eseményen a magyarországi Grid-fejlesztők bemutatták elért eredményeiket, illetve élőben tudták prezentálni a működő Grid hálózatot. Hanák Péter (Oktatási Minisztérium) köszöntőjét követően Wolfgang Boch, az EU Bizottság nevében az Európai Információs Társadalom Technológia (IST) Grid kutató központot mutatta be.

Ezután Stefán Péter (NIIFI) a magyar KlaszterGrid infrastruktúra céljairól és eredményeiről beszélt, majd Kacsuk Péter (SZTAKI és NIIFI) a magyar SzuperGrid Projekt eredményeiről adott számot. A következő előadó Juhász Zoltán volt a Veszprémi Egyetemről, aki a dinamikus, szolgáltatásközpontú JuniGrid környezetről szólt. Debreczeni Gergely (RMKI) azt a Grid-telepítést ismertette, amelyet a KFKI RMKI-nél végeztek.

A házigazda részéről Lovas Robert (MTA SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Laboratórium) mutatta be a P-GRADE fejlesztőeszközt, ami egyedülálló módon magas szintű és egységes támogatást nyújt Grid alkalmazások fejlesztéséhez, megfigyeléséhez és futtatásához.

Délután három Grid hálózati fejlesztés demonstrációjára (KlaszterGrid, SzuperGrid és JiniGrid) került sor.

A szakmai nap jelentőségét elemezve kiemelhető: először fordult elő, hogy a hazai Grid fejlesztő csoportok mindegyike bemutatta a nagyközönségnek eredményeit, sőt azokat működő Griden élőben is prezentálta.