Támadás bénította meg a spamellenes weboldalt

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 27. 00:01

A jelek szerint a spam e-mailek terjesztői harcba szálltak a kéretlen üzleti levelek ellen harcoló szervezetekkel.
Három olyan weboldalt bénított meg DoS túlterheléses támadás a napokban, amely úgynevezett "ne küldj spamet" listát működtet a kéretlen reklám e-mailek elhárítása érdekében. A közelmúltban megjelent "ne küldj spamet" listák annak a tiltólistának az alapötletére épülnek, amely az Egyesült Államokban jó ideje sikeresen működik.

Az amerikai törvények szerint bűncselekményt követ el, aki a telemarketing-tiltólistán szereplő telefonszámok felé direkt marketing jellegű üzleti hívást folytat le. Egyelőre nem védi azonban törvény a spamellenes listákat, amelyek egyes szakértők szerint csak arra jók, hogy elárulják a listán szereplő e-mail címek létezését a spamterjesztők számára.

Kalifornia állam kedden elfogadott viszont egy törvényt, amely szerint a spamek címzettjei 1000 dolláros kártérítésre perelhetik a kéretlen reklám e-mailek küldőit, amely összeg egy spam hadjárat esetében elérheti az 1 millió dollárt is.

"Mindez egyértelműen a spamháború kirobbanását jelzi" - mondta Andrew Barrett, a kéretlen e-mailek ellen harcoló The Spamcon Foundation alapítvány igazgatója. "Korábban ez egy gerillaháború volt, a mostani eset azonban már nyílt, és felháborító" - tette hozzá Barrett.

- A jelek szerint a mostani akciót jól megtervezték az elkövetők, és rengeteg feltört "zombi" számítógépet használtak az elosztott túlterheléses támadás végrehajtásához - folytatta a szakértő.

A Monkey.com-ot hétfőn bénította meg az a támadás, amely már mintegy három napja folyt a weboldal ellen. Hasonló sorsra jutott a Osiriusoft.com is, a tenessee-i internetszolgáltató Compu-Net Enterprises pedig maga állított le egy hasonló listát, mivel nem kívánt szembeszállni a támadókkal.