Színekben gazdagabb LCD monitorok várhatók

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 28. 23:35

Az NEC Electronics mérnökei egy olyan új mikrochipet fejlesztettek ki, mely minden korábbinál szebb képet biztosító folyadékkristályos kijelzők előállítását teszi lehetővé.
A jelenleg forgalomban lévő LCD monitorok mérettől és gyártótól függően számos különböző felbontású, fényerejű és kontrasztú változatban kaphatók. Legyen szó akár a mindössze 15 colos képátlóval rendelkező számítógépes LCD monitorokról, vagy éppen a csillagászati összegekbe kerülő 50 colos LCD televíziós készülékről, ezen modellek specifikációi egy dolgot leszámítva általában teljesen gyártófüggők. Az említett specifikáció nem más, mint a színmélység, ugyanis a jelenlegi LCD kijelzők lényegében egytől egyig 8 bites RGB vezérlő chipekkel vannak felvértezve, mely chipek 16,77 millió színárnyalat megjelenítését teszik lehetővé.

A japán székhelyű NEC Electronics a napokban egy olyan újgenerációs folyadékkristályos kijelző kontrollerről számolt be, mely immár 10 bites RGB támogatással rendelkezik, vagyis több mint egymilliárd színárnyalat kezelésére képes. 10 bites kódolást használva a három alapszín - a vörös, a zöld és a kék - immár nem csak 0 és 256, hanem 0 és 1024 közötti számtartományban definiálható, vagyis ily módon a három szín kombinációinak száma meghaladja az egymilliárdot.

A vállalat munkatársai elmondták, hogy az új generációs mikroprocesszor első tesztpéldányai már el is hagyták az NEC Electronics gyártósorait, és útban vannak a nagyobb monitorgyártó cégekhez, melyek az elkövetkezendő hetekben-hónapokban vélhetően alapos teszteknek vetik majd alá a chipet. Az NEC Electronics szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy amennyiben minden jól megy, akkor az új LCD kontroller tömeggyártása már a jövő év márciusában megkezdődhet. A vállalat jelenleg egyébként azt tervezi, hogy már a kezdeti időszakban havonta mintegy 100 ezer darab ilyen új chipet fog legyártani.

Seiko Yabuuchi, a cég egyik munkatársa elmondta, hogy a 10 bites RGB támogatással rendelkező mikrochip újdonságot elsősorban a 20 colnál nagyobb képátlóval rendelkező folyadékkristályos kijelzők piacára szánják. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az NEC chipjére épülő első újgenerációs LCD monitorok mikor, illetve milyen áron kerülnek majd kereskedelmi forgalomba.