Személyes vezetéknélküli biztonság

Kollár Csaba, 2003. szeptember 29. 20:43

A Mobintelecom Oy és több más, tajvani gyártó bejelentette, hogy TRAXER
néven új, zsebméretű, a Fastrax GPS technológiáján, illetve egy
kétcsatornás GSM/GPRS modemen alapuló személyi biztonsági eszközt
fejlesztett ki.
A koncepció megalkotója és fő fejlesztője a Mobintelecom Oy vállalat, melynek nevét már korábban megismerhettük a Wireless Telematics Security Solutions elnevezésű fejlesztése révén, de a TRAXER munkálataiban a közlemény szerint "komoly szerepet vállalat" a Global Sun Technologies Inc. is.

A TRAXER tömege mintegy 100 gramm, és amennyiben a tulajdonosát valamilyen támadás éri, elég megnyomni egy gombot, hogy a riasztási rendszer aktivizálódjon. Ekkor a Fastrax GPS segítségével meghatározható a sértett pontos földrajzi pozíciója, valamint egy audióhívás és/vagy egy SMS üzenetet is elküld a készülék az előre beállított személyek telefonjára. Ez az üzenet folyamatosan ismétlődik, és ez is tudatja az üzenet címzettjével a sértett pontos helyzetét, illetve a támadás/baleset tényét.

A Global Sun Technologies Inc elnöke, Edison Hung-Fu Lee a készülék bemutatójakor elmondta, hogy "együttműködésünkkel egy hatékony, a jelenlegi technológiákat sikeresen ötvöző személyes biztonsági eszközt sikerült kifejlesztenünk. A TRAXER felhasználási területe igen sokrétű lehet; a gyerekek és idősek mellett a taxisofőrök, a kamionosok, illetve a különböző biztonsági cégeknél dolgozók is eredményesen használhatják. Terveink szerint a 2003-as év végére mintegy 100.000 darabot adunk el a készülékből."