Péntektől elérhető az EHT-tervezet szövege

Kovács Attila, 2003. október 1. 16:30

A kormány által tegnap elfogadott új elektronikus hírközlési törvény
(EHT) tervezetéről szóló október 1-jei sajtó-háttérbeszélgetésen Pataki
Dániel, az IHM helyettes államtitkára többek között bejelentette, hogy
október 3-ától péntektől az IHM és az Országgyűlés honlapján egyaránt
elérhető lesz a dokumentum szövege.
Pataki kiemelte a legutóbbi változathoz képest legfontosabb változásokat. Ezek felsorolásszerűen a következők: az NHH elnökét a miniszterelnök nevezi ki, az IHM miniszterének javaslatára; az egyetemes szolgáltatásban a mobilszolgáltatás nincs benne; az egyetemes szolgáltatási alap megmarad, ám harmadára-negyedére csökken; az egyetemes szolgáltatási alapba nem fizetnek a kábeltévé szolgáltatók, a 100 millió forint alatti éves bevétellel rendelkező szolgáltatók, és két évig a piacra új belépők. Az Internet szolgáltatók csak annak függvényében fizetnek az alapba, amilyen mértékig használják az egyetemes szolgáltatást. Az IHM szerint mintegy 250 ezer rászoruló kaphat egyenként ezer forintos egyetemes szolgáltatási „vouchert".

A tervek szerint 2004. január 1-jén életbe lépő új törvényhez az induláskor szükséges 5 kormányrendelet és 9 miniszteri végrehajtási rendelet közül 4, illetve 8, azaz a rendeletek 85 százaléka elkészült.

A vezetékes számhordozhatóság 2004. január 1-re, a mobil számhordozhatóság pedig a jövő év május 1-re kell, hogy megvalósuljon.

Új funkció a panaszkezelő, azaz a Hírközlési Fogyasztói Jogok képviselője, akit a HÍF helyébe lépő Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke nevez ki.