Egyre hamarabb jelennek meg a hibákra épülő vírusok

Tóth Kristóf, 2003. október 2. 00:01

A vírusok készítői az utóbbi időben egyre hamarabb kiadják a
nyilvánosságra hozott biztonsági résekre épülő vírusokat, amelyek az
utóbbi időben ráadásul egyre összetettebbé válnak.
A számítógépes biztonsági megoldásokat fejlesztő Symantec félévente kiadott Security Threat Report elnevezésű jelentésének legfrissebb kiadásában a társaság arról számol be, hogy a közelmúltban megjelent féregprogramok, vírusok, és egyéb támadási kódok 64 százaléka 1 évesnél újabb biztonsági problémára épül. A hírhedt MSBlaster féregprogram például alig 26 nappal azután jelent meg, hogy a biztonsági hibát nyilvánosságra hozta a szoftveróriás Microsoft.

Az idei év első felében megjelent támadó programok 66 százaléka olyan biztonsági hibára épült, amelyet a számítógépes biztonsági cégek kritikusnak minősítettek.

A Symantec napokban kiadott jelentése arra is rámutat, hogy a vírusok az elmúlt időben egyre fejlettebbé, összetettebbé, és kifinomultabbá váltak. Az újonnan megjelent vírusok közül számos változat új módszerek, például chat programok, vagy P2P fájlcsere hálózatok segítségével terjed.

Szintén egyre gyakoribbak az olyan összetett támadások, amelyek során a vírusok és féregprogramok egy újabb támadást készítenek elő a megfertőzött számítógépeken. 2003 első felében a vírusok 60 százaléka ilyen összetett megoldás volt, amely 20 százalékkal több, mint a megelőző félévben.

A jövőt illetően a Symantec még több, még gyorsabban terjedő féregprogramra számít, amely gyakran a hálózatok túlterhelését fogja okozni, és jelentős bosszúságot, kárt okoz a társaságoknak és felhasználóknak egyaránt.