Konferencia a magyar digitális jövő kérdéseiről

forrás Prim Online, 2003. október 2. 13:14

„Tartalom és információs infrastruktúra" címmel műhelykonferenciát tartott ma a World Wide Web Consortium (W3C) Magyar Iroda, az MTA SZTAKI és az Axelero Internet.
Az ország jelenlegi és még inkább jövőbeli boldogulása leginkább attól függ, hogy a digitális információk előállításának, szállításának, hosszú távú tárolásának, visszakeresésének, intelligens felhasználásának technikai és társadalmi rendszerei hogyan szerveződnek meg. A műhelykonferencia célja az ezen a területen tevékenykedő cégek, intézmények, közösségek párbeszédének elősegítése, a közös célok és feladatok meghatározása, és a kapcsolódó rendszerek vizsgálata.

A World Wide Web Consortium Magyar Iroda, az MTA SZTAKI (Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete) és az Axelero Internet által szervezett műhelykonferencia a digitális magyar valóság jelenlegi és a közeljövőben létrehozandó infrastrukturális rendszereit vizsgálta, elemezve a meglévő társadalmi gyakorlatot, a hálózati rendszereket és az intézményeket. Az eddigi gyakorlat szerint a kormányzati, ágazati stratégiák leginkább a digitális információhoz való hozzáférés (internet-hozzáférések száma) vagy az általános számítógép-használati képességek fejlesztéseinek irányába mozogtak, a felhasználókat azonban a tartalom érdekli leginkább. Alapvető cél tehát a digitalizálás, a digitalizált nemzeti vagyon/kultúra országos méretű technikai-technológiai hátterének megteremtése, illetve az ehhez szükséges országos, állami, intézményi, közösségi szinten jelentkező infrastruktúrák kialakítása.

Az Axelero Internet szerint az internettel foglalkozó vállalatoknál szemléletváltásra van szükség: az internetpenetráció növeléséhez a magyar nyelvű tartalmat kell fejleszteni annak figyelembevételével, hogy nem csupán a meglevő felhasználók igényeit kell kielégíteni, hanem azét a több millió emberét is, akik nem interneteznek még. Ezért támogat a vállalat minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti a magyar tartalom és internetkultúra erősödését. Jó példa erre az Axelero Internet által kiadott [origo], Magyarország leglátogatottabb portálja, amely a rengeteg tematikus aloldal mellett idén áprilisban kiegészült egy bevásárlóközponttal, vagy a Mindentudás Egyetemének az [origo] szerkesztésében készülő internetes portálja, amely az első év alatt több mint tízmillió oldalletöltést ért el. A tartalomiparon belüli tartalomintegráció lehetőségeiről, fontosságáról beszélt Szakadát István, az Axelero Internet vezető kutatója a konferencián – előadásának mottója: "Tartalom mindenek felett, infrastruktúra mindenek alatt". Meglátása szerint az internetszolgáltatók jelenleg még domináns hozzáférés-szolgáltatói szerepe a jövőben meghaladható, és még komolyabb szerepet kell vállalniuk a hálózati kommunikáció világában, hiszen az új technikák által biztosított tartalom fontosabb és érdekesebb, mint maga az infrastruktúra. A tartalom megfelelő minőségű használatához szükséges technikai fejlesztéseket, informatikai erőforrásokat olyan módon kell az internetszolgáltatónak egybeintegrálni és infrastruktúraként felkínálni, hogy mindez láthatatlan legyen a tartalomszolgáltatók és tartalomfogyasztók számára.