Sharp: VGA felbontású LCD mobiltelefonokba

Tóth Kristóf, 2003. október 7. 08:25

Az LCD kijelzőre épülő televíziók piacvezető gyártója egy olyan
kisméretű folyadékkristályos kijelzőt fejlesztett ki, amely VGA
felbontásra képes, így a jövőben a teljes weblap megjelenítésére is
képes mobiltelefonok alapja lehet.
Az Osaka-i (Japán) székhelyű gyártó új LCD kijelzője 2,6 colos (6,6 cm) képátlóval rendelkezik, és VGA (640 x 480 képpontos) felbontásra képes. Az új folyadékkristályos kijelző mintegy 307 ezer képpontot tud megjeleníteni, amely a jelenlegi intelligens mobiltelefonokban alkalmazott változatok felbontásának hozzávetőleg négyszerese. Az új kijelzőmodul kiemelkedően éles, kontrasztos képet nyújt, ezért a felhasználó olyan tiszta képet láthat rajta, mintha egy PC-t nézne, állítja a Sharp.

A japán gyártó szerint az új kijelzőn lehetővé válik a teljes weboldal PC-kben megszokottakhoz hasonló megjelenítése, amely jelentősen megnöveli a készülékek használati értékét.

A jelenlegi intelligens mobiltelefonok általában csak leegyszerűsített weboldalakat jelenítenek meg QVGA (Quarter VGA - Negyed VGA) felbontásban, ezért az új nagyfelbontásű színes LCD kijelző jelentős előrelépést jelent a szegmensben, állítja a Sharp. A társaság szerint az új, nagyfelbontású kijelző képminőségével is kitűnik a rivális gyártók megoldásai közül, és akár kisméretű PDA kéziszámítógépek alapja is lehet.

Az új LCD kijelzőpanelt a kedden megnyitó CEATEC Japan 2003 kiállításon mutatja be a társaság a Tokió melletti Makuhariban. A Sharp a cég közleménye szerint várhatóan a jövő év közepén kezdi el szállítani a nagyfelbontású kijelzők mintapéldányait a hardvergyártóknak.