Ujjlenyomat-leolvasóval szerelt Sony USB flashmemória

Tóth Kristóf, 2003. október 8. 08:22

A Sony kifejlesztette a Micro Vault USB flashmemória adattároló eszköz
legújabb, immár integrált ujjlenyomat-leolvasóval is ellátott
változatát.
Shinji Obana, a Sony szóvivője a hivatalos tokiói bejelentés kapcsán elmondta, hogy a Fingerprint Access technológiával felvértezett, 128 MB adattároló kapacitással rendelkező Micro Vault forgalmazása Európában és az Egyesült Államokban novemberben fog megkezdődni. Az újdonság ezenkívül természetesen a hazai, tehát japán piacon is meg fog jelenni, azonban a debütálás konkrét időpontja egyelőre ismeretlen. Tudni lehet, hogy az ujjlenyomat-leolvasóval ellátott, 128 MB kapacitású Micro Vault kiskereskedelmi ára Európában 150 dollár, vagyis mintegy 32 ezer forint lesz. Összehasonlításképp, a hasonló memória mennyiséggel rendelkező, azonban Fingerprint Acsess technológia nélküli Micro Vault 115 dollárba, vagyis megközelítőleg 25 ezer forintba kerül.

A vállalat munkatársai elmondták, hogy az újfajta Micro Vault sokkal több, mint egy egyszerű hordozható adattároló eszköz, hiszen segítségével tulajdonképpen ujjlenyomat-azonosítóval ellátott terminálokká alakíthatók a teljesen hagyományos asztali számítógépek. A termék mellé számos kiegészítő szoftvert és alkalmazást csomagol a Sony, melyek segítségével megoldható, hogy csak az arra jogosult személyek inaktiválhassák a képernyővédőt, illetve, hogy például csak a regisztrált felhasználók férhessenek hozzá a flashmemória, vagy éppen a PC merevlemezének könyvtáraihoz és fájljaihoz.

A Fingerprint Access kompatibilis Micro Vault maximum tíz darab ujjlenyomat tárolására, illetve felismerésére képes. Az USB 1.1 és USB 2.0 interfészeket egyaránt támogató újdonság adatátviteli sebessége 1 MB/s, illetve 5,5 MB/s. A Sony új mobil adattároló megoldását Windows 98, Windows 98SE, Windows Me, Windows 2000, illetve Windows XP operációs rendszerek alatt lehet használni. A Sony állítása szerint az új Micro Vault a Mac OS X 10.0, illetve ennél újabb Apple operációs rendszerekkel is kompatibilis, azonban a Mac felhasználóknak le kell mondaniuk az ujjlenyomat felismerési funkciókról.