Ismeretlen hackerek megszerezték a Half-Life 2 forráskódját

Tóth Kristóf, 2003. október 7. 21:26

Ezidáig ismeretlen hackerek feltörték a Valve Software internetes
rendszerét, és a karácsonyi vásárlószezonra ígért Half-Life 2 teljes
forráskódját ellopták. Az eset a lopás ténye mellett felveti annak
veszélyét is, hogy a játék online felhasználóit a jövőben esetleg
hackertámadás érheti. Az eset miatt a Valve a jövő évre halasztja a
játék megjelenését.
Gabe Newell, a társaság alapító vezérigazgatója a HalfLife2.net weboldalon jelentette be az esetet reagálva azokra a híresztelésekre, amely szerint a játék forráskódja kijutott a társaságtól. A Valve nem kommentálta a vezető bejelentését, de igazolta annak hitelességét.

Newell közleménye szerint szeptember közepén ismeretlen támadó jutott be a társaság e-mail rendszerébe, szeptember 19-én pedig a teljes Half Life 2 forráskódot megszerezte. A vezető szerint a hacker gyakorlatilag a társaság teljes számítógépes rendszerét megbénította. A támadó egy billentyűleütést naplózó programmal megszerezte a fejlesztők jelszavait, amelyet követően gyakorlatilag már nyitva állt az ajtó a hacker számára.

A Valve Software internetes rendszerét az elmúlt egy évben emellett sorozatos denial-of-service (DoS) túlterheléses támadás érte.

Egyes jelentések szerint a támadó azért szerezte meg a játék kódját, hogy lehetőséget keressen benne a csalásra. A biztonsági szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a forráskód, amely egyes weboldalakról már letölthető, lehetővé teszi a hackerek számára, hogy könnyedén feltörjék a Half Life 2 játékot online játszó felhasználók számítógépét.

Az eset ráadásul nem csak a Valve Software-t érinti, mivel az ellopott kódban más cégektől licencelt megoldások is voltak.